„Дуван слама срца”

Како би утицала на свест људи широм планете о штетности пушења, Светска здравствена организација сваке године 31. маја обележава Међународни дан борбе против дуванског дима. Слоган овогодишње кампање је „Дуван слама срца”, јер у тој организацији верују да јавност и даље није свесна да је дим главни узрок плућних и срчаних обољења.

Duvan
Др Сузана Николић 

И алексиначки Дом здравља прикључио се овој глобалној иницијативи организовањем акције бесплатног мерења нивоа шећера у крви и крвног притиска.

‒ Дувански дим је веома штетан по здравље људи, утиче највише на срце и крвне судове, али и на друге органе. Данас се пре свега бавимо указивањем на штетан утицај дувана на срце и крвне судове, а може изазвати и мождани удар ‒ рекла је др Сузана Николић, која је додала да код младих људи плућа још увек нису довољно развијена, тако да долази до поремећаја у развоју дисајних путева и у развоју плућа. Долази до повећања нивоа угљен-диоксида у организму што утиче на крвне судове, а касније и на болести срца. 

Duvan Велики број људи у свету су пушачи, преко милијарду и углавном се то односи на људе који живе са ниским примањима. Дакле, велики утицај ту има сиромаштво, мишљења је др Николић.

Током трајања акције у пешачкој зони главне улице, у преподневним часовима, преко 100 алексинчана једанас проверило своје здравље.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + six =