Како нам се ближи слава Свети Никола и у сусрет нам стижу новогодишњи празници, креће и обилнија исхрана која може довести до здравствених тегоба и покварити празнично расположење. Како би спречили и скренули пажњу грађанима за прекомерну исхрану стручњаци су припремили неколико савета.
Како празнична трпеза обилује намирницама са високим садржајем засићених масти и холестерола, односно, састоји се од месних прерађевина, свињског и јагњећег печења, салата и сланих ролата са великом количином мајонеза, те колачима са великом количином маргарина, белог шећера и брашна, све ове намирнице,колико год биле укусне, у конзумацији великих количина могу допринети погоршању основних болести, наглог скока крвног притиска, поремећаја регулације шећерне болести, болова у стомаку, мучнине, надутости и других поремећаја варења.
Како би учинили празничну трпезу здравствено прихватљивијом лекари са Института за јавно здравље саветују да на празничном тањиру доминирају свеже салате од поврћа и кувано поврће, које ће због дијетних влакана брже изазвати осећај ситости и смањити апетит. Воће у виду салата, колача, пита и десерта без додатка шећера треба да буде део менија, јер обилује витаминима и минералима који подржавају здравље и помажу у детоксикацији организма. Хлеб, кифле и проју треба припремити са интегралним брашном уз додатак семенки. Треба избегавати пржену, поховану, зачињену и љуту храну, као и прекомерно сољење. Они стављају посебан акценат на унос течности и избегавање заслађенх сокова, безалкохолних газираних напитака и прекомерног уноса алкохола.
Уколико вам се ипак деси да претерате са јелом и пићем, након празника исхрана треба да се базира на свежим, бареним и куваним намирницама биљног порекла, интегралним житарицама и посним месима. Незаслађени биљни чајеви и ферментисани млечни производи са ниским садржајем млечне масти и пробиотским културама могу помоћи у регулисању варења. Да би се спречило повећање телесне тежине од ког се многи плаше, потребно је повећати физичку активност.
Грађанима који посте, прелазак на мрсну храну треба бити постепен, користећи бели мрс, као што су млад бели сир, јогурт, кисело млеко и посна меса.