Тропски дан није омео кување рибље чорбе

Након паузе од пет, ове године је поново на кеју поред Моравице кувана рибља чорба у котлићу током трећег дана Петровданског вашара, а све у склопу манифестације „На Морави воденица стара”.

Ова лепа традиција је поново настављена, па ни веома високе јучерашње температуре нису омеле чланове чак 21 екипе који су дошли са територије наше, али и околних општина, да укрсте варјаче и да се такмиче у припреми овог гастрономског специјалитета.

На крају такмичења, а након одлуке жирија, награда за прво место припала је екипи „Обрадовић и син” из Трњана, другопласирана рибља чорба је била она коју је скувала екипа УР „Бас”, док је треће место заузела екипа „Корманке” коју су чиниле чланице Етно-удружења Корман.

За највеселију проглашена је екипа Јавно комуналног предузећа „Комналне услуге”, најбоље уређени штанд имала је екипа „Јастребачки соколови” из Срндаља, награђен је и Матеја Јазбишек као најмлађи учесник такмичења, док је једна награда отишла у руке екипи „Вредне домаћице” из Гредетина, екипи коју су чиниле искључиво жене.

Да је право умеће припремити рибљу чорбу потврдио нам је члан жирија Слободан Николић, реномирани кувар у иностранству.

− Између чорби била је мала разлика, нијанса игра улогу. Постоје три, четири, које су изузетно добре, а ове остале мало заостају, веома мало. Уметност је да се прави рибља чорба, то није једноставно, за сваког кувара, то је изазов, а ово је стварно нешто фантастично − каже Николић.

Поред Слободан Николића, чорбе су оцењивали Александар Живковић, мастер инжењер технологије и Иван Илић, кувар у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац”.  

Највећи део око организације носио је Клуб спортских риболоваца „Трњане”, а уз подршку овдашњег Центра за културу и уметност.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =