По други пут у Дражевцу кувала се капама

Центар алексиначког села Дражевац је јуче у поподневним сатима био стециште многобројних укуса и мириса који су допирали из четрдесетак посуда у којима су се крчкала такмичарска јела у две категорије на овогодишњој другој по реду манифестацији  „Капама фест”. Прекопута простора где су веште руке појединаца и екипа припремале јела били су постављени штандови на којима се представило десетак удружења, а било је и појединаца заљубљеника у ручне радове и традиционалне занате.

Организатор манифестације Удружење жена „Бисерке” из Дражевца обезбедило је за сваког учесника захвалницу и медаљу, а победничке пехаре за најуспешније у три такмичарске категорије. За најлепше уређен штанд проглашен је онај који је постављен од стране чланица Удружења жена „Вредне домаћице” из Гредетина, док је друго место припало Задрузи „Змајевац” из Тешице, а трећа је Радмила Миљковић Лала.

У категорији Национална јела – котлић стручни жири је прву награду доделио екипи „Обрадовић и син” из Трњана, друго место Печењари код Јове из Бранковине, а треће су „Дражевачке фурије” из Дражевца.  

Најукуснију капаму, по мишљењу трочланог жирија састављеног од добрих познавалаца кулинарства, припремио је Стефан Мирковић из Ниша, док су овог пута дугопласирани прошлогодишњи победници екипа Удружење грађана „Радиност” из Алексинца. Међу најуспешнијима, заузевши треће место у овој категорији, су и чланице Удружења жена „Вишња” из Мерошине.

Манифестацију су употпунили и најмлађи учесници, девојчице и дечаци из више културно-уметничких друштава, који су се надметали у спортским дисциплинама. Организатори су и за ове младе учеснике припремили захвалнице, медаље и пехаре. Специјалну награду за учешће, названу најјача екипа, добила је „Омега  профекс”.

Иначе, капама је јело које се традиционално припрема у пролеће, у сезони зелениша и младе јагњетине. Прави се са зељем, спанаћем, блитвом, младим луком и месом. По традиционалним рецептима, бира се јагњетина, мада је једнако укусна и са јунетином, пилетином.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =