На пијаци без локалног бостана, а реткост је и алексиначка паприка

Лубеница и диња су сезонске намирнице које су ових врелих дана веома тражене. Осим у маркетима и у уличној продаји, бостан се може набaвити и на алексиначкој Зеленој пијаци по цени од 40 динара за килограм лубенице и од 80 до 100 динара за исту тежину диње. Ови плодови су, као и у продавницима, довезени из других крајева Србије. За сада нема бостана из алексиначког краја, а и када га ускоро буде, биће га у ограниченим количинама, јер ретко ко се у нашим селима бави овом производњом.

По речима једног од продаваца, Радомира Динића Раце, бостан на алексиначким тезгама, осим из Добрича и Лесковца, почео је да стиже и из околине Параћина. Параћинци су се наметнули као озбиљни одгајивачи.

– Они су сад постали, такорећи, много већи произвођачи него ми. Чак су мало победили и Лесковчане. Овамо, од Ниша па надоле, роба се осушила, значи нема бостана тренутно,што смо ми од њих ове године доста вукли, то је много кратко трајало, 15-20 дана, и сад можете да видите кад одете доле у њиве: бостан колико хоћеш, али је све изгорео. Сад се ми снабдевамо одозго. Више нико не доноси од нас Алексинчана. Од 70 села, ето на шта се свело, на два човека који производе бостан и то они не производе сад неку количину велику, можда 40-50 ари и то је то – закључује наш саговорник Радомир Динић.

Слична ситуација је и са чувеном алексиначком паприком. И она је мањку на пијаци, па Алексинчани морају да по цени од 120 до 150 динара по килограму купују ово поврће из других подручја, где се још увек није одустало од ове производње.

– Па сад ћу да кажем. Ево, има једни из Вакупа, једно три-четири њих који су произвођачи, иначе нема више овде производње. Зашто? Омладина је отишла из село, људи су остарели, не могу више да производе. Као што је код мене, као што је код свих. То је разлог – објашњава Динић.

На тезгама Зелене пијаце у Алексинцу данас се љута папричица продавала за 10 динара по комаду, килограм купуса је коштао од 50 до 60 динара, иста тежина кромпира и црног лука 100 динара, док је килограм  шаргарепе стајао 120 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *