Манифестација којом се чува црепуља

Сви путници намерници које пут нанесе сутра у Ражањ имаће прилику да се подсете старинског начина припреме и чаробног укуса хране, јер их очекују јела из црепуље која ће бити припремана током манифестације „Чаролија из црепуље”. 

Четврта Гастро-туристичка манифестација „Чаролије из црепуље” у организацији Туристичке организације општине Ражањ биће одржана у уторак, 17. септембра са почетком у 11 часова на градском тргу у Ражњу. Ова манифестација је посвећена очувању старог заната, традиционалног начина припреме хране, нематеријалног културног наслеђа и промовисању црепуље – ручно рађене посуде од глине по којој је општина Ражањ препознатљива.

С обзиром да се манифестација састоји од такмичарског и изложбеног дела, у такмичарском делу има пријављених 10 регистрованих удружења која ће се такмичити у припреми традиционалног јела у црепуљи. Овогодишња „Чаролија из црепуље” биће свакако гулаш. Што се тиче изложбеног дела , има око двадесетак пријављених удружења, произвођача вина, компанија, газдинстава који ће имати тог дана прилику да представе своје услуге и своје производе посетиоцима  манифестације.

‒ Kако су манифестације најбољи пут за промоцију и брендирање туристичке дестинације тако је управо манифестација „Чаролије из црепуље” манифестација којом желимо да оживимо и сачувамо од заборава црепуљу, ражањско црепуљарство – стари занат из 19. века и уједно поред „Фрулашке републике” по којој је општина Ражањ захваљујући  фрулашу Сави Јеремићу позната, тако и црепуљарство и црепуља буде бренд по коме ћемо на туристичком тржишту бити препознатљиви − каже Јелица Миленковић, председница организационог одбора манифестације.

Поред такмичења у припреми јела у црепуљи, током трајања манифестације биће одржана изложба домаће радиности и послужено јело из црепуље, које је организатор, у сарадњи са Женском социјално-пољопривредном задругом „Ражањке”, обезбедио за посетиоце манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 5 =