Квалитет силаже зависи од квалитета кукуруза

Силажа представља један од главних извора кабасте хране и без квалитетне силаже сточари знају да врло тешко могу имати квалитетну производњу. Суша која нас је задесила ове године утиче на квалитет кукуруза, а самим тим и на квалитет силаже коју пољопривредници увелико припремају.

− Суша нас прати од момента сетве кукуруза па до дана данашњег, тако да ту можемо да кажемо да је проценат зрна у кукурузу изузетно смањен, а зрно игра главну и кључну улогу у квалитету силаже од целе биљке кукуруза. Оно у ствари представља око 40 одсто од укупног приноса и садржи највећу количину хранљивих материја тако да, што се тиче квалитета кукуруза за само силажу тај квалитет је упитан ове године и незадовољава неке опште услове за прављење силаже − каже Игор Петровић, саветодавац у ПССС Ниш.

Да би се добила квалитетна, хранљива, силажа врло је битна и оптимална влажност масе. Приликом процеса ферментације у силажи се стварају бактерије млечне киселине које врше конзервисање хранљивих материја и да би се у тој сило маси створио одређени проценат тих бактерија један од услова је и оптимална влажност масе која би требала у моменту силирања да буде од 60 до 70 процената.

− Један од најпрактичнијих начина за одређивање повољне влажности масе за силирање јесте тако што се узме сило маса, у рукама направи круглица и остави на равној површини. Уколико та грудвица задржи конзистенцију, не распадне се одмах, односно такву конзистенцију задржи 60 секунди и онда лагано почиње да се распада таква је маса оптимална за силирање и она обезбеђује услове за добру ферментацију. Уколико се та грудвица растури до једног минута, значи да је мало влажности, да је маса сува и онда је врло тешко у таквим условима да протекне процес ферментације онако како треба − појашњава Петровић.

Како додаје, силажа се може правити и у сушним годинама, чак и када кукуруз нема одговарајући проценат влаге. Ипак, потребан је велики опрез, нарочито у годинама изразите суше када је кукуруз знатно оштећен. Можда је у таквим условима боље размотрити и друге опције за исхрану стоке.

Насловна фотографија: Илустрација (преузета са портала stocnahrana.com).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *