Кисели купус, омиљена зимска намирница доступна нам је и без каце

Кисели купус је омиљени специјалитет када је реч о зимници код Срба. Често можемо у медијима да прочитамо да су још стари Грци и Римљани, у своје време познавали благотворна дејства киселог купуса. Користили су га за лечење чирева желуца, па чак и у  третманима куге. Не тако давно једно домаћинство код нас се није могло замислити без каце купуса у подруму или остави.

Данас није тај случај и из различитих разлога све је мање нас који за зиму киселимо купус, али се не одричемо ове намирнице без обзира да ли је наручујемо за ресторанским столом као сезонску салату или је набављамо на другачији начин. Савремени, убрзани тренд живота често нас упућује да успут или између два посла свратимо у маркет и купимо жељени производ. Тако је и са киселим купусом кога можемо у неколико алексиначких продавница да купимо по цени од 250 до 350 динара по килограму, зависно који делови главице су спаковани.

За оне којима пак више прија куповина на локалној тржници од произвођача са којим може да се погледа у очи добар избор је алексиначка Зелена пијаца где смо у суботу, пазарним даном, на две тезге затекли понуду домаће зимнице. Цена киселог купуса се кретала око 200 динара за килограм, иста количина паприке туршије се продавала за 250 динара, а у понуди је било и другог поврћа припремљеног у виду традиционалне зимнице.

Једна од продавачица, чија породица има газдинство на коме производи део пољопривредних производа које продаје, каже да је тражња добра и да већ нуди купус из петог бурета. Она каже да је кисели купус са њене тезге укисељен природним путем само уз помоћ соли и да нису додавани други састојци и препарати за подстицање киселине и одржавања свежине намирница. За то нема разлога, како истиче због поверења купаца, а и чињенице да укисељени купус брзо нађе пут до потрошача након његовог кисељења.

Било да сте присталица комфорне куповине у топлим маркетима уз деклерацију на производу шта је све коришћено приликом кисељења купуса или на пијаци од локалног произвођача у кога имате поверења, једно је сигурно – да се ове намирнице у зимском периоду не треба олако одрећи. Могућности постоје да се дође до ње и без да је ујесен киселимо и да нас њен мирис из каце подсећа да је имамо у домаћинству.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =