Око стотину заљубљеника у кулинарство из Малог Иђоша, Фекетића, Алексинца, Кормана, Кладурова код Петровца на Млави, Сврљига, Књажевца и околине, распоређених у 25 екипа, опасали су у суботу куварске кецеље и укрстили варјаче у прелепом амбијенту Ргошке Бањице на традиционалној, 11. по реду манифестацији „Тозин лонац”.
Више од пет и по сати на роштиљима су се пекла, а у котлићима крчкала најразличитија јела домаће и стране кухиње: неколико врста гулаша – јунећи, мађарски, шумски и од дивљачи, затим јаретина под сачем, свињски ролат са сланином и поврћем, чорба од печурака…
Као и ранијих година, на овој кулинарској манифестацији учествовале су и две екипе из општине Алексинац – Удружење грађана „Радиност” из Алексинца и Етно-удружење „Корман” из истоименог села.
Обе екипе оставиле су одличан утисак и на жири и на посетиоце.
− Ове године је био заиста велики одзив и срећни смо што смо део ове значајне манифестације. До краја године све наше активности биће у знаку обележавања нашег јубилеја – две деценије постојања и рада – рекла је Живица Видановић, председница Удружења грађана „Радиност” из Алексинца, и додала да је њена екипа, која је наступила под називом „Ће буде”, освојила награду за најбољу капаму са јагњетином, као и за ракију од нане.
Даме из Етно-удружења „Корман” представиле су се традиционалним предјелом – червишом – и освојиле награду жирија за најлепше украшену трпезу.
− Четврти пут смо на такмичењу „Тозин лонац” и могу вам рећи да је ово једна дивна, лепа и лагана манифестација, где је, пре свега, најлепше дружење – истакла је Татјана Шљивић, чланица Етно-удружења „Корман”.
„Тозин лонац” је кулинарска манифестација посвећена чувеном археологу, научнику и врсном кулинарском мајстору Светозару Јовановићу Този.
Под покровитељством Општине Књажевац, манифестацију је организовало Удружење за неговање традиције „Извор” из Књажевца.
Фотографије: С. И.