Гредетинци добри домаћини гостима из иностранства

Манифестација „Дани јагода” која се у недељу по 19. пут одржала у алексиначком селу Гредетин је била домаћин не само излагачима из наше општине и региона, већ је угостила и поједине странце, које је посао навео у ове наше крајеве. У Порти гредетинске цркве међу посетиоцима су биле и две гошће из Руске Федерације које су радно ангажоване у Алексинцу.

Ершова Лариса је наставница биологије и хемије, Моисејева Наталија је наставница руског језика у Алексиначкој гимназији. Оне су у наш град преко организације „ЦМС Министарство образовања Русије – РУЗР Србија” дошле у септембру, односно марту. Иако им српски језик још увек представља потешкоћу, то није била сметња да искажу своје задовољство што су се нашле у овом подјастребачком месту, које је само два километра удаљено од адровачке Руске цркве.

− Фестивал је на нас оставио велики утисак. Веома смо сретне што смо присутне на оваквом догађају који промовише културну размену, дубље разумевање традиције земље и зближавање народа Русије и Србије − казале су ове гошће.

И ранијих година је било гостију из Европе, али по први пут је било грађана из Руске Федерације. Интересантна је била 2010. година. У архиви сајта Јагода-Србија, Удружења „Јагода” из Гредетина пронашли смо текст следеће садржине:

„Манифестацију су посетили и гости из Грчке који су у граду на Моравици боравили у част обележавања Дана општине Алексинац. И то нису били једини страни држвљани који су се нашли у Гредетину и пробали укусне и здраве плодове јагода са падина Јастрепца. Са Гредетинцима се дружио Лоуис Фаоро са супругом, директор УСАИД Агробизнис пројекта, као и директор Фруитс & Берриес, Програма подршке развоју приватног сектора из области воћарства и виноградарства у Јужној Србији Дагфин Мое. Овај Програм је и финансијски помогао Манифестацију”.

Тада је одржано и занимљиво оцењивање џема од јагода. Председник Удружења „Јагода” боравећи у Северној Италији донео је овај производ од јагода из ове земље. И о томе се могу наћи подаци на поменутом сајту.

„Интересантно да је поменутој господи у чинији А и Б понуђена мармелада једног италијанског произвођача и прокупачког „Хисара”, који откупљује сировину на овом подручју, на оцењивање квалитета и укуса. Сво троје „странаца“ је предност дало Прокупчанима.”

„Дани јагоде“ 2009. године (фотографија из архиве)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =