Uraslo 0

Ej, Aleksincu moj!

Loše uređene i zarasle bankine pored većine naših puteva su odavno naša realnost. Ali i da smo toliko nemarni i da nam skoro ništa ne smeta, prosto je neshvatljivo.

Sve češće i na regionalnim putevima možemo videti da obaveštenja i table koje ukazuju na naziv određenog mesta ili objekta, služe kao naslon za šiblje, drveće i ostalo rastinje. Oni koji za svaku situaciju imaju opravdanja, ističu da se ovde ne radi o saobraćajnim znacima i da navodno nije ugrožen saobraćaj. Međutim ima i pojedinačnih slučajeva kada su u rastinju i saobraćajni znaci. Bilo kako bilo, ovo sve odaje jednu ružnu sliku o svima nama.

Uraslo 1Ova naša fotografija zabeležena je na regionalnom putu Žitkovac – Aleksinac, ali takve slike, prema izveštajima naših saradnika, mogu se videti i na ostalim regionalnim pravcima. Održavanje tih puteva je u nadležnosti države, a ne lokalne samouprave, pa krivca ne možemo da tražimo u ovoj sredini. Ali možemo se zapitati da li neko od zaposlenih u javnim službama i javnom sektoru može po službenoj dužnosti ili privatno da upozori održavaoce puta da reaguju. Ili možda jednostavnije da se ponašamo u stilu „radim samo ono što moram, a mesečna plata će i onako da legne na račun”. I tako u tom vrzinom kolu sve su nam sredine neurednije, a i ekološki zagađenije. Mi, ili budući naraštaji, za takvo ponašanje platićemo cenu. Zašto ne budemo mudri, i bolje nešto da sprečimo nego posle da lečimo? To je mnogo skuplje.

Ne verujemo da će u dogledno vreme neko dati odgovor na ovo pitanje, pa nam jedino ostaje da povremeno ukažemo na ovakav problem. Verovatno da bi umirili svoju savest, i sami svesni da će se kod nas neke stvari teško menjati.

Jedan komentar

  1. „radim samo ono što moram, a mesečna plata će i onako da legne na račun”
    To ne pije vodu jer radnici lokalnog javnog preduzeca primaju platu od strane opstine, srazmerno obavljenom poslu koji im opstina da. Ako je cilj samo da napisete nesto, uspeli ste.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 8 =