„Zarobljeno vremeˮ otvorilo Al rok fest

Gromoglasan aplauz prolomio ce sinoć u prepunoj sali Doma omladine nakon završetka projekcije dokumentarnog filma „Zarobljeno vremeˮ, filma o Peci Popoviću, jednom od prvih i najuticajnijih rok novinara na prostorima nekadašnje Jugoslavije. U ovom dokumentarnom filmu u trajanju od 105 minuta pojavljuju se mnogi značajni akteri nekadašnje muzičke scene od Vardara do Triglava.

Scenarista i reditelj filma Milan Nikodijević, dugogodišnji novinar, direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Vrnjačka Banja i direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji zahvalio se prisutnima na ovakvom aplauzu koji za njega nije bio kurtoazan već iskren što je dokaz da su on i Peca Popović napravili dobar posao.

‒ Ja s ponosom priznajem da je Peca Popović čovek koji je presudno uticao na mene, bilo preko radio talasa ili putem novina i moj životni san je bio da sa njim proputujem i posetim mitska mesta jugoslovenskog rokenrola. I drago mi je kad publika prepozna da ovo nije priča samo o rokenrolu, već priča koja govori i o političkim, ideološkim, sociološkim i kulturološkim segmentima i dometima države u kojoj smo mi živeli, tog našeg emotivnog zavičaja gde je rokenrol bio važan – zaključio je Nikodijević.

Na početku svog obraćanja, Petar Popović je rekao da je u Aleksincu prvi put i da je poziv Centra za kulturu i umetnost prihvatio sa zadovoljstvom, posebno zbog činjenice da je žena koja je njega odgajila bila Smilja Mitrović iz Bobovišta, pa je dolazak u Aleksinac za njega, kako je naglasio, obaveza prema svom odrastanju i godinama koje je proveo uz Smilju.

‒ Mi smo našu budućnost izabrali, mi smo našu budućnost proživeli. Mi smo bili deo jednog vremena i prostora koji su bili dobri, imali smo autore kojih se ne stidimo, imali smo junake koje smo voleli, zbog njih smo zavoleli mesta koja nismo znali, zbog njih smo naučili neke reči za koje smo mislili da imaju drugo značenje. Iz njihovih pesama smo uhvatili neke mudrosti koje nisu bile u čitankama i obaveznoj lektiri a bez kojih danas naša starost ne bi imala smisla, jer to je smisao našeg stvaralaštva. Za mene je rokenrol najveća umetnost 20. veka. On je odgajio i ohrabrio najtalentovanije ljude iz druge polovine 20. veka ne samo u muzici, nego i u pozorištu, slikarstvu, literaturi. I kad ostarite onda ste srećni kad idete po tim nekim adresama odrastanja a snimanje ovog filma mi je to omogućilo – rekao je Peca Popović.

Osim filma „Zarobljeno vremeˮ, istorija jugoslovenskog rokenrola pretočena je i u seriju od pet jednosatnih epizoda čije se prikazivanje očekuje na jesen.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =