skola

У Техничкој школи нема другог уписног круга

Од три средње школе у Алексинцу, само је Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић” упис будућих средњошколаца завршила у првом уписном кругу. Свих 177 места је попуњено, тако да ће у школске клупе 1. септембра сести по 30 ученика за образовне профиле економски техничар, техничар друмског саобраћаја, машински техничар моторних возила, електротехничар рачунара и електротехничар за термалне и расхладне уређаје. За аутомеханичара ће учити 15, а за заваривача 12 ученика. У наредну школску годину ова установа ући ће са укупно 673 ученика у 23 одељења, што је у просеку 29 ученика по одељењу.

‒ Више смо него задовољни интересовањем ученика да средње образовање стекну у нашој школи, посебно што су им наши образовни профили били прве или друге жеље. Интересантно је да је велико интересовање владало и за трогодишње образовање, за аутомоханичаре и завариваче. Подсећам да наши ученици, будући машински техничари моторних возила, аутомеханичари и техничари друмског саобраћаја имају обуку и полагање за возачку дозволу Б категорије – каже директор Техничке школе, Драган Петковић.

Prota
Колектив школе “Прота Стеван Димитријевић”, први лево директор Драган Петковић

По његовим речима, велико интересовање за Техничку школу, проистекло је и из жеље младих да се усмеравају ка новим технологијама које им пружају могућност или да се запосле или да наставе школовање на факултетима, али да је то и резултат рада свих у колективу и једног потпуно другачијег приступа.

‒ Наставни кадар примењује нове методе у раду, занимања су атрактивна, сваке године су уводе нови образовни профили, са новим програмима и садржајима, а и сама школа је опремљена и пружа одличне услове за одвијање наставе – каже Петковић уз очекивање да ће се овај тренд популарности Техничке школе наставити и наредних година.

У другој школи под истим кровом, Пољопривредној школи „Шуматовац” планирано је да школску 2018/2019. годину похађа 87 новоуписаних ученика. У првом кругу уписано је њих 50, тако да је за други круг остало још 37 слободних места. На смеру пољопривредни техничар (школовање траје четири године) има слободних 20 места. На смеру руковалац-механичар пољопривредне технике 11, за будуће месаре има још једно слободно место, а за будуће прерађиваче млека остало је пет слободних места. Једино слободних места неће бити за профил пекар који је попуњен у првом кругу.

Алексиначка гимназија је и за предстојећу школску годину отворила врата за 120 нових ученика у четири одељења. У другом уписном кругу моћи ће да се упише још само 17 ученика и то у билингвалном српско-руском одељењу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 13 =