Skupština

Усвојен десетогодишњи план заштите животне средине

На јучерашњој седници Скупштине општине усвојен је и Програм заштите животне средине општине Алексинац за период 2018-2028. године са петогодишњим акционим планом за спровођење приоритетних активности. Поједини одборници из редова опозиције били су против да се овом тачком допуни дневни ред јер су, како су истакли, материјал од 200 страна добили дан пре седнице што је недовољно времена да се он прочита и проучи.

По њиховом мишљењу, један овако важан документ заслужује да се о њему расправља на посебној седници, а не да се доноси по хитном поступку. Већином гласова ова тачка је уврштена у дневни ред, а касније и усвојена.

Skupština

Без веће расправе и реплика усвојени су План генералне регулације Алексинца, детаљне регулације радне зоне Житковац и детаљне регулације примарног фекалног колектора за насеља са леве обале Јужнa Мораве, као и предлог Одлуке о условима за држање домаћих животиња на територији алексиначке општине.

У наставку седнице усвојени су и извештаји о пословању са финансијским извештајима јавних комуналних предузећа „Комуналне услуге” и „Водовод и канализација” и Предузећа за путеве и стамбено – комуналну делатност за 2017. годину, као и одлуке о расподели добити ових предузећа.
Руководство „Комуналних услуга” од одборника опозиције добило је похвале због смањења цена услуга, али и примедбу да бирају профитабилне послове и да због тога неће обављати послове одржавања јавне расвете.

Skupština

Што се „Водовода и канализације” тиче, критике су упућене на тренутну цену воде, али и на цену прикључка на примарни водовод што је, како су навели поједини одборници, главни разлог слабог одзива домаћинстава у селима од Трњана до Витковца.

Током расправе о тачкама које се тичу Дечје установе „Лане”, односно о предлогу мрежа и формирању група са мањим, односно већим бројем деце, чуло се између осталог, да се због недовољног броја деце, гаси група у Дражевцу, што је, како је неко рекао, веома алармантан податак и да проблему континуираног смањења броја становника општине Алексинац треба озбиљно приступити.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =