Ruska crkva

Угрожен споменик културе?

На подручју општине Алексинац крајем августа подигнуто је неколико спомен-обележја у знак сећања на погибију руских добровољаца, који су настрадали у Првом српско-турском рату 1876. године, у коме се Србија борила за ослобођење својих поробљених крајева. Један од тих споменика, висине четири и по метра, постављен је у порти Руске цркве у Горњем Адровцу на неколико метара од самог црквеног здања.

spomenik Ruska crkva Према писању дневног листа Политика, обележја су подигнута захваљујући активностима Удружења „Српски ветерани” и Савеза козака Балкана. И док постоји опште мишљење да ови борци за слободу нашег народа треба да имају спомен-обележје, део јавности, како стручне тако и опште, сматра да изабрано место није најадекватније. Многи саговорници, са којима смо разговарали, мишљења су да овако постављен споменик угрожава амбијент око саме цркве, а и да је у супротности са одређеним канонским правилима која предвиђају да обележја жртaва буду што ближа олтару, у овом случају иза цркве.

О овој теми и званичници и грађани нерадо причају наводно да се не би замерили неком моћном, не знајући ко стоји иза целе ове акције. Желећи да овај споменик трајно остане у великој црквеној порти и да након неколико деценија не доживи присилно уклањање због непоседовања дозволе за његово постављање, и из већ наведених естетских разлога, наша редакција се обратила за мишљење надлежним институцијама.

Цео текст можете прочитати у новом броју АЛ новина

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + nine =