Српски фолклор и словенске песме на почетку АЛЕФ-а

Нестабилни временски услови током викенда условили су да се планирани програми на почетку овогодишњег Алексиначког летњег фестивала, уместо на отвореном, одрже у великој сали Дома културе. У петак, 15. јуна, прве вечери АЛЕФ-а, наступили су чланови Културно уметничког друштва “Абрашевић” из Ниша. Ово друшво основано је 1905. године а највеће успехе и популарност доживело је осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Током свог постојања више пута је престајало са радом, а званично је угашено 1995, на свој деведесети рођендан, када су остали без својих просторија. Захваљујући ентузијастима и заљубљеницима у фолклор, 2013. године “Абрашевић” је опет, попут феникса, узлетео и заузео позицију која му припада. Чланови концертног ансамбла као и ветерани, уз пратњу свог оркестра, на позорници Дома културе играли су шопске и влашке игре, као и сплетове из Шумадије, Владичиног Хана и других крајева Србије.

АЛЕФ за најмлађе суграђане почео је у суботу, 16. јуна, у амфитеатру испред библиотеке. Окупљене малишане и њихове родитеље од 19:30, забављала је позоришна трупа “Скитуљко” са још једном верзијом “Црвенкапе”.

Сат времена касније у сали Дома културе концерт је одржао женски хор “Лучинушка” из Београда. Хор је основан пре 46 година а препознатљив је по репертоару на коме се налазе искључиво изворне песме словенских народа. Тако је публика, поред руских, украјинских, пољских, словачких, могла да чује и познате српске народне песме. Своју соло тачку на хармоници имао је Бранимир Вулић, члан пратећег оркестра. Вулић је пореклом из Житковца, а музичку школу и гимназију завршио је у Алексинцу.

У наставку АЛЕФ-а у понедељак, 18. јуна, малишане испред библиотеке очекује цртани филм, а у уторак, 17. јуна, још једно дружење са позоришном трупом “Скитуљко”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =