stara srpska svadba

Svadbarski rečnik

Moderne srpske svadbe ne samo da nisu nalik onima iz prošlosti, već se stari svadbarski običaji polako zaboravljaju. Kako bismo se prisetili nekih termina i rituala bez kojih su srpske svadbe nekada bile nezamislive, profesorka srpskog jezika Maja Radoman Cvetićanin za novi broj AL novina priredila je mini svadbarski rečnik.

BOŠČALUK –mladini darovi za sve članove nove porodice koji se pakuju u belo platno, često čaršav a treba da sadrže sve od veša do odeće i peškira; ponekad je majka devojke pakovala boščaluk uz prisustvo mladoženjine majke i pod njenim budnim okom kako bi sve bilo spakovano; po bogatvstvu boščaluka merilo se bogatsvo porodice iz koje dolazi devojka, pa se u ovom nije štedelo.

buklija

VERIDBA – najčešće uveče dolazili su prosci (mladoženja sa roditeljima i najbližom familijom – obično ujak, stric, kum) u kuću devojke da razgovaraju sa njenim roditeljima o mogućnosti sklapanja braka između to dvoje mladih; ta noć je prilika da se dogovore o mirazu ako je dogovor postignut; iz kuće mlade odlazilo se pre svitanja, kako komšije ne bi saznale da je devojka imala prosce, jer bi u slučaju nepostizanja dogovora, ovo saznanje za komšije bilo bruka.

Ko su bile pevice, kako je nekada izgledala proševina i koje su se pesme pevale tokom iznošenja sabornika, pročitajte u novom broju AL novina 

http://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − four =