Zoran Aleksić

Roditelji nezadovoljni brojem pedijatara

Nakon javne rasprave i dobijene saglasnosti i podrške Instituta za javno zdravlje iz Niša, danas je na sednici Saveta za zdravlje opštine Aleksinac usvojena konačna verzija Strategije javnog zdravlja opštine Aleksinac za period 2017 – 2022. Opšti cilj ovog dokumenta je unapređenje zdravlja građana prevencijom i podizanjem kvaliteta usluga, kao i jačanje kapaciteta ustanova, angažovanje svih učesnika u oblasti javnog zdravlja i ulaganje u ljudske resurse. Strategija će se sprovoditi kroz akcioni plan koji sadrži četiri osnovne tačke, a to su: Prevencija i kontrola zaraznih i nezaraznih bolesti i drugih oboljenja, Podrška razvoju pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite, Razvoj i edukacija ljudskih resursa u oblasti javnog zdravlja i Poboljšanje uslova i načina života građana u lokalnoj zajednici.

Ako uspemo u naredne četiri godine da realizujemo 80 odsto planiranih aktivnosti, aleksinačko zdravstvo će stati na zdrave noge – rekao je predsednik Saveta dr Zoran Aleksić i izrazio nadu da će ovaj dokument naići i na razumevanje resornog ministarstva.

Savet za zdravlje Aleksinac
Ova strategija će se, kako smo i ranije najavljivali, prvo naći pred članovima Opštinskog veća, a potom i na dnevnom redu neke od narednih sednica lokalne skupštine.
Pored ovog, članovi Saveta su na današnjoj sednici razmatrali i usvojili izveštaje savetnika za zaštitu pacijenata. Reč je o izveštajima za devet meseci u ovoj godini tokom kojih je bilo ukupno 15 prigovora. U izveštajima se navodi, da se najviše prigovora i negodovanja roditelja odnosi na Odeljenje dečje zaštite Doma zdravlja. A glavni problem, kako se tokom rasprave čulo, jeste nedovoljan broj pedijatara. Jedan pedijatar u smeni nije dovoljan da pregleda sve pacijente, mada je bilo i slučajeva da dečji lekari pregledaju i više pacijenata nego što je normativima predviđeno. Taj broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba i raznih epidemija u zimskom periodu.
Ovaj problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako je zaključeno, ne može se rešiti bez odobrenja ministarstva, koje broj lekara određuje prema broju dece na području opštine.

Jedan komentar

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =