SO Aleksinac

Radna i poslednja sednica SO Aleksinac

Na samom početku lokalne skupštine, na predlog predsedavajućeg Grujice Veljkovića, dnevnom redu sa 20 tačaka pridodato je još osam novih. Reč je o tačkama koje su prethodno usvojene na sednici Opštinskog veća. Odbornici Ivan Dimić (DSS) i Boban Ranđelović (DS) zamerili su što im je materijal za ove tačke dostavljen pred sam početak sednice i istakli su da sa ovom dopunom odbornici dobijaju dnevni red kao za dve skupštine. Njihov predlog da se one ne uvrste u dnevni red nije prihvaćen kao i potonji predlog da po redosledu budu na kraju.

Predlog odluke o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno poslovnim zgrada, kao i Plan detaljne regulacije dela zaštitnog levoobalnog nasipa Južne Morave prihvaćeni su bez rasprave, ali je tačka koja se ticala regulisanja saobraćaja na putevima na teritoriji opštine privukla veliku pažnju odbornika. Smatrajući da se radi o veoma ozbiljnoj temi, odbornik Dimić je predložio njeno skidanje sa dnevnog reda i da se o njoj raspravlja na sledećoj sednici. Marjan Rakić, odbornik Jedinstvene Srbije apelovao je da se reguliše saobraćaj u Niškoj ulici, posebno u delu od Gramera do pogona Elektrodistribucije. Problem je, kako je naveo, parkiranje u ovom delu ulice koje najviše ugrožava pešake. Zamenik predsednika opštine i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Čedomir Rakić, bio je mišljenja da tačka treba da se usvoji, a da se o eventualnim nedostacima i promenama raspravlja na narednim sednicama, jer je, kako je istakao, saobraćaj živa materija, pa se i neki delovi u odluci mogu menjati. On je izrazio zadovoljstvo što je oko ove tačke vođena konstruktivna rasprava i napomenuo odbornicima da je Savet za bezbednost saobraćaja na putevima naše opštine otvoren za svaki novi predlog. U nastavku, odbornici su usvojili Predlog odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa i vaspitanja u PU „Lane”, izmene odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave kao i izmene i dopune odluke o socijalnoj zaštiti u aleksinačkoj opštini.

SO Aleksinac
Kao što se i očekivalo, najviše vremena na jučerašnjoj sednici utrošeno je na tačke koje su se ticale programa rada i finansijskih planova dva komunalna preduzeća, Preduzeća za puteve i ovdašnjih ustanova čiji je osnivač lokalna skupština.

Najveći problem u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalne usluge”, kako je rekao direktor Budimir Marković, predstavlja nedovoljan broj radnika i nemogućnost zapošljavanja novih. To će, kako je on rekao, ugroziti rad pojedinih službi. Zbog povećanog obima posla, a malog broja radnika, u ovom preduzeću su bili prinuđeni da uvedu i radne subote. Govoreći o finansijskom planu za narednu godinu, Marković je naveo da su planirani prihodi 160, a rashodi 150 miliona dinara, tako da se računa na dobit od 10 miliona dinara. Negirajući tvrdnje da su plate u „Komunalnim uslugama” velike, direktor ovog preduzeća je rekao da je 60 odsto radnika ispod minimalne cene rada. Odbornik Ivan Dimić je upitao kako ovo preduzeće očekuje veću dobit pored niskih cena usluga i zašto je u programu za sledeću godinu navedeno održavanje ulične rasvete, kada će taj posao biti poveren nekom drugom.

Što se „Vodovoda i kanalizacije” tiče, direktor Dragiša Simić upoznao je skupštinu da se ne očekuju nove investicije u 2018. godini već da će biti nastavljene one iz prethodnih godina, a koje se finansiraju kreditom KFV banke.

Odbornik Dimić je imao i niz primedbi na predložene Programe rada ustanova, osim Centra za kulturu i umetnost čije je aktivnosti pohvalio i založio se da ova ustanova dobije sredstva za renoviranja podrumskih prostorija. Po njemu, neke ustanove bi, kako je više puta naglasio, trebalo ugasiti. Posebno je apostrofirao OTIS i „Teatar 91”. Više puta tokom sednice, tražio je i odgovor na pitanje „zbog čega se gasi Zavičajni muzej”. Većinom glasova, Programi biblioteke „Vuk Karadžić”, OTIS-a, „Teatra 91”, Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” i Centra za kulturu su prihvaćeni.

Na ovoj sednici je usvojena i odluka po kojoj će naknada odbornicima iznositi 4000 dinara po zasedanju, a članovima Opštinskog veća koji prisustvuju sednicama skupštine, upola manje.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − eleven =