Право време за јесење купање воћака

Тренутни временски услови погодују за обављање радова у воћњацима. Према саветима стручњака из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш у засадима воћа пред зимско мировање потребно је после опадања лишћа одстранити све заостале плодове из крошњи стабала, као и поломљене, оштећене и болесне гране, изнети их из воћњака и спалити. На тај начин се смањује инфекциони потенцијал за наредну годину,  јер на тим местима презимљавају штеточине.

Друга мера коју треба применити је прскање засада („плаво купање“) неким од препарата на бази бакра. Кречењем стабала у јесен се спречава пуцање коре услед разлика у температури у току дана и ноћи. Кречење дебла и почетка рамених грана најбоље би било обавити смешом направљеном од 5 кг негашеног креча, 0,5 кг соли и 0,25 кг сумпора у праху.

Када је реч о ђубрењу засада воћа, ове послове треба обавити у периоду новембар-децембар минералним ђубривима са мањим садржајем азота (НПК 6:12:24; НПК 7:14:21 или НПК 8:16:24). Ђубрива је неопходно растурити, па заорати или их унети у бразде дубине 15-20 цм, удаљене од реда око 50 цм. После ђубрења пожељно би било да се уради и јесење орање у циљу уништавања корова и акумулирања зимске влаге, саветују стручњаци.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =