Bresje

Počela rekonstrukcija „Bresja”

Rekonstrukcija fabrike vode „Bresje” počela je prvog dana ove sedmice kada su se u prostorijama postrojenja pojavili radnici novosadskog „Graditelja”, firme koja je na međunarodnom tenderu, kao najpovoljniji ponuđač, dobila posao vredan dva miliona i 800 hiljada evra. Sredstva u visini od 2,5 miliona evra obezbeđena su iz povoljnog kredita nemačke razvojne banke, dok će ostatak poslova, vredan 300 hiljada evra, platiti Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” uz pomoć svog osnivača.

dragisa_simic_vodovod_foto_sns
direktor Dragiša Simić

Po rečima direktora aleksinačkog Vodovoda Dragiše Simića, rok za završetak radova je godinu dana, odnosno 19. decembar 2018, pošto je po ugovoru izvođač radova rekonstrukciju trebalo da započne tog datuma prošle godine.

Skoro tri godine nam je trebalo za izradu projekta. Posle izrade idejnog i glavnog projekta i njihove revizije, stigli smo do dobijanja građevinske dozvole i početka rekonstrukcije fabrike vode. Zbog praznika i lošeg vremena radovi su počeli 17. januara. Može se desiti da rok bude produžen zbog vremenskih uslova, ali to već nije toliko bitno. Važno je da izvršimo kompletnu rekonstrukciju i da od 2019. godine počne da radi postrojenje sa novom tehnologijom – objašnjava direktor Simić i dodaje da će postrojenje, čiji je sada veći deo nepokriven, ubuduće biti kompletno pokriveno.

Postrojenje za preradu vode „Bresje” u Subotincu počelo je sa radom pre 32 godine nakon dovršetka izgradnje brane Bovan i cevovoda sirove vode. Kao i u većem delu Srbije voda se trenutno prerađuje klasičnom metodom u kojoj je završna faza dezinfekcija hlorom. Rekonstrukcijom fabrike biće uvedena potpuno nova tehnologija prerade vode – ozoniranje, što će, po rečima stručnjaka, doprineti bakteriološki i hemijski ispravnijoj vodi.

Bresje

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =