cimet

„Olajavanje” muškaraca uz cimet, vanilu i šlagere

Na programu ovogodišnjeg ALEF-a našla se i večita priča o muško – ženskim odnosima. Ova tema je bezbroj puta igrana na „daskama koje život znače”, ali nikada nijedna predstava nije bila mirišljava kao „Cimet i vanila” u kojoj tri žene pričaju o svojim iskustvima sa „jačim polom”. Jedna dolazi iz porodičnog miljea, druga je stjuardesa koja zbog svog avanturističkog duha već ima tri braka iza sebe, a treća medicinska sestra na urologiji, koja zbog visokih kriterijuma ne uspeva da nađe muškarca iz svojih snova. vesna

U predstavi igraju i pevaju Vanja Milačić, Milica Janketić i autor predstave, Vesna Stanković koja je sve te „ženske priče” pretočila u kabare.

‒ Mi žene kada se sastanemo, da li na poslu, da li kad se družimo u kafićima ili po kućama, onda su to neki posebni ženski razgovori gde mi ‘olajavamo’ svoje muževe, svoju decu i prepričavamo sve ono dobro i loše što nam se dešava. Iskoristila sam i naše priče iz ženskih garderoba i šminkernica gde nam je nekad zabavnije nego na sceni. Te priče koje prepričavamo jedna drugoj su veoma zabavne i duhovite i onda sam pomislila da to ljudi treba da čuju – objašnjava Vesna kako je dobila inspiraciju za „Cimet i vanilu”.

cimet 4 Ove savremene priče o muško-ženskom svetu obojene su romantičnim tonovima šlagera iz 60-tih i 70-tih godina prošlog veka poput „Ljubav i moda”, „Mund harmonika”, „Počnimo ljubav iz početka”… koje su davale određeni šmek ondašnjem Beogradu.

‒ Ja sam mišljenja da pozorište mora biti lekovito. Predstava ne mora da vas nasmeje, ali mora da vas ‘dirne’, mora nečemu da vas poduči. Mi se šalimo da je ova predstava edukativna, da su u njoj date lekcije koje moraju da se uče i zapisuju, međutim nema mnogo toga da se nauči, ali može da se čuje ova divna muzika, jer ti šlageri, te romanse se danas retko mogu čuti. Zato sam i želela da deca i mladi ljudi, iako im nije poznata, čuju kako je to lepa muzika i kako oplemenjuje – kaže Vesna Stanković, inače jedan od osnivača Teatra „Balkan novi pokret” u čijoj je produkciji urađena ova predstava.

Vesnu Stanković ćemo na jesen ponovo videti u Aleksincu kada će gostovati sa, takođe svojim autorskim projektom „Milunka” u kojoj igra Milunku Savić, najodlikovanijeg vojnika Prvog svetskog rata.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + 10 =