На данашњи дан бомбардован Алексинац

Само један дан након ослобођења Алексинца у Првом светском рату, 2. односно 15. октобра, немачки авиони бомбардовали су град. У том нападу страдало је шесторо људи. Међу жртвама је био и дванаестогодишењи дечак.

У бомбардовању које се догодило на данашњи дан, 17. октобра, страдало је четворо наших суграђана. Током целог преподнева Немци су гађали варош и тада је погинула скоро половина породице Стевановић из које је потекао наш чувени академик и зачетник модерне психологије у Србији, др Борислав Стевановић. Борислав је тада изгубио мајку и две сестре. Мајка Илинка имала је 50, старија сестра Будимка 29, а најмлађа Десанка свега 18 година. Aleksinac 1918 - oslobodjenje

Spomenik I
Заборављени споменик на старом гробљу

Немачке бомбе падале су и 19. и 21. октобра и тада је страдало шест цивила. Најмлађа жртва имала је само девет година.

На жртве Првог светског рата подсећа и споменик на старом гробљу у Алексинцу. На њему су исписани стихови нашег познатог песника Војислава Илића Млађег, који је једно време радио као чиновник у граду на Моравици.

„Овде леже жртве убилачке војне, путниче застани с жалошћу у грудима. О, кад ће нестати ратова у свету и завладати мир међу људима”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 6 =