Baroni di Makaroni

„Макарони” насмејали малишане

Како изгледа удаја баронесе Макарони и коме ће рећи ‘да’, сиру или мајонезу као просцима, видела је синоћ публика у сали Дома културе. Текст представе и сонгове написала је Даница Николић којој је полазна основа била поема „Барони ди Макарони и кнез де Мајонез” Душана Ђуришића. Редитељски посао био је поверен Ољи Ђорђевић, а сценски покрет са глумцима Ивици Клеменцу. Овој веселој и разиграној представи, предивних костима и дизајнираних лутака, доприноси и одлична музика композиторке Ирене Поповић. У овом комаду који је писан у стиху, љубав побеђује непремостиво и различито, што је, по речима ауторке текста, репер који би деца требало да усвоје још у детињству.

По завршетку представе, модератор Бранко Поповић је истакао да су нам глумци из „Пинокиа” приказали једну лепу комбинацију класичног позоришта са глумцима и лепог луткарског позоришта гињола.

‒ Многи од тих ликова су потекли из комедије ‘Дел арте’ који су преузимани, па су наравно касније дошли и до нас. С друге стране ова представа нам је у госте довела и сјајног композитора Ирену Поповић, која је тренутно једна од наших водећих композитора у позоришту иначе и Ивицу Клеменца кога сви врло добро знамо као доброг глумца, као врсног професора и професора за сценски покрет – рекао је Поповић.

Zorana Milošaković Tasić

За глумицу треће фестивалске вечери, стручни жири је изабрао Зорану Милошаковић-Тасић, која је била задужена и за израду лутака.

‒ Сви који говоре да је уопште бављење театром и сценским изразом лак посао, греше. Ово је један мозаички рад и сви ми који учествујемо у развоју представе смо ситни каменчићи, који својом енергијом, толеранцијом праве склоп једног дела који сте имали прилике да видите, а на репертоару имамо још око 24 представе које на тај начин стварамо. Међутим, код Оље (редитељке, прим. аут) јако ценим што зна да епизодну улогу доведе до савршенства. Мени су ‘епизоде’ драгуљи представе – каже Милошаковићева.

Željka Mandić

Управо једну тако добру епизоду одиграла је Жељка Мандић, па да је жири којим случајем њој доделио улогу глумца вечери, такође не би погрешио. Иако епизодна, њена улога је била веома упечатљива, а лик који она игра, деца су одмах препознала јер уноси, срећу весеље и оптимизам у цео комад.

‒ Мени је лик на самом почетку био одређен. Гроф ди песто се често смеје, у њему нема трунке гнева, значи он сам по себи мора да буде оптимиста и шта год да се деси он то гледа са те стране. За мене је био прави изазов да пронађем начин на који ћу то да изнесем. Оља ми је дала могућност да се смејем кад год хоћу, што је интересантно јер шта год да се деси на сцени било смешно или не ја могу да се смејем – објашњава кроз смех Жељка.

Четврто фестивалско вече у Дом културе доводи Позориште за децу Крагујевац са представом „Црвенкапа и збуњени вук” који је по тексту Радета Павелкића режирао Милић Јовановић. Почетак представе је у 19 сати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 15 =