Magija pliša

Bojana Trivić, slikarka iz Beograda, predstavila se aleksinačkoj likovnoj publici jednom neobičnom izložbom portreta. Neobičnom tim pre što je, umesto na platnu, portrete uradila na plišu, koji je kao materijal veoma malo zastupljen u srpskom slikarstvu. Nepredvidiva i „živa“ površina pliša zahteva strpljenje i obavezuje umetnika na siguran i vešt potez. Jednom naneta boja više se ne može skinuti i nema mnogo prostora za popravku. Kao i kod akvarela.

Slikanje uljanim bojama na podlozi od pliša je stara srednjovekovna tehnika koja je potekla na Dalekom istoku i koja se menjala u zavisnosti od materijalnih i tehničkih uslova savremenog doba. Originalna metoda minucioznog oslikavanja plišane površine očuvala se do danas i to, kako sama autorka reče na otvaranju, u okvirima Ruske pravoslavne crkve, gde je korišćena za predstavljanje svetinja. Ciklus portreta rađenih inovativnom tehnikom uljanih boja na svilenom i pamučnom plišu Bojana je započela 2013. sa neprekidnim istraživanjem mogućnosti ove tehnike u oblasti likovnosti i slikarske tehnologije na veoma zahtevnom medijumu.

„U umetnosti, kao i u svim drugim delatnostima, ima onih koji umeju da izaberu za sebe lakši put; a ima i onih drugih koji na sve zadatke koje život nosi, još i sami sebi dodaju po koji. Bojana Trivić je očigledno od tih drugih, jer se odlučila na najteži umetnički zadatak, a to je – da predstavi lepotu. Na našu sreću, jer večita dilema publike i kolekcionara – da li dati prednost umetničkoj ili estetskoj vrednosti slike, kad su Bojanini radovi u pitanju, ne postoji. Oni zadovoljavaju oba kriterijuma, sa visokom ocenom“ – napisala je književnica Milica Cincar-Popović.

Bojana Trivić je diplomirala dizajn eneterijera i nameštaja na Fakultetu za dizajn, na Univerzitetu Union u Beogradu 2011. godine. Prethodne dve samostalne izložbe imala je u Beogradu, a učestvovala je i na većem broju kolektivnih izložbi slikarstva i keramike širom Srbije.

„Plišani portreti“ Bojane Trivić mogu se u Art galeriji pogledati narednih deset dana.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 − two =