Kokan Mladenović

Kokan Mladenović: Krivi smo mi, a ne oni

Jedno je sigurno – nijedna predstava reditelja Kokana Mladenovića nikog nije ostavila ravnodušnim. Mladenović je poznat po dinamičnim predstavama i adaptacijama, kroz koje ne propušta priliku da iznese mnoštvo kritika na račun celokupnog društva, kao i da ukaže na brojne anomalije koje u istom postoje.

Kokan Mladenović
Foto: Marko Miladinović

Zbog svoje spremnosti da u javnost iznese svoja neslaganja sa onim što vladajuća elita čini, predstave Kokana Mladenovića često su bile nepoželjne u mnogim pozorištima širom Srbije. Veoma često i u samoj prestonici. Nakon predstava „Iza rešetaka” i „Doktor Nušić”, publika u Aleksincu je, u okviru PIP festivala, ove godine imala priliku da pogleda još jednu predstavu u Mladenovićevoj režiji – Rubište, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta. Zanimljivo je i to da su sve tri pomenute predstave nagrađivane od strane stručnog žirija za najbolje predstave na Festivalu u Aleksincu.

 

Vaša predstava je bila najmračnija na ovom Festivalu, činjenica je da nema nimalo humora, nimalo komike, koja je zapravo bila Vaša poruka? 

Mi živimo u zemlji koja je najmračnija, pa ne vidim da to nekome smeta, zašto bi smetalo publici. Želeli smo da se suočimo sa realnošću prostora u kome živimo. Rubište nije samo jedna zabit u Srbiji gde se dešavaju neke strašne stvari, gde ne funkcioniše nijedan osnovni odnos koji bi trebalo da čini ljudski život, odnos između supružnika, roditelja i deteta, momka i devojke. Vrlo brzo, kroz tu predstavu, kroz sve te nakaradnosti koje vidimo, shvatimo da je Rubište metafora, ne samo zemlje u kojoj mi živimo, nego, nažalost, i sveta u kome živimo, u kome ti neki elementarni odnosi, koji daju vertikalu ljudskog života, jednostavno više ne funkcionišu.

Još jedna predstava sa Vašim prepoznatljivim rediteljskim rukopisom. Čini se da publika, i stara i mlada, od Vas očekuje da uvek budete direktni i kritični prema nekim društvenim pojavama. Kako to komentarišete? 

Mi smo probali da napravimo jednu jako ozbiljnu predstavu. Mislim da u ovim našim krajevima postoji velika zabluda da predstave treba da budu zabavne, lake, da zasmeju narod u ovim kriznim vremenima, da pozorište treba da bude atraktivno da bi bilo dobro i sve te fraze. Ne, publika, kao što je pokazala i aleksinačka, voli kvalitetne predstave, predstave koje ne podvaljuju i koje nisu scenska laž, nego neka borba za umetničku istinu. Mi se kroz Rubište nismo udvarali nikome, probali smo da tu žuč naše svakodnevice prebacimo na scenu i posebno me obradovala, ne samo odluka žirija, nego i aleksinačke publike, koja sa mnogo stila i mnogo duhovne elegancije uspeva da prepozna ono što smo radili, da nagradi upravo ovu predstavu među nekim predstavama gde ima i mnogo značajnijih glumačkih imena i popularnijih naslova. I ja sam ponosan da smo mi upravo sa takvom jednom predstavom trijumfovali na ovom Festivalu.

Ceo intervju pročitajte u AL novinama:  https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 3 =