kontejner

Vikend-vandali na delu: kome smetaju kontejneri?

Da je vikend vreme kada najčešće stradaju kante za smeće potvrđuje i nedavni događaj u selu Trnjane na raskrsnici prema Jakovlju. U ponedeljak ujutru prolaznike je dočekala ružna slika, prevrnuti kontejner koji je bio prepun smeća i oko njega razbacano đubre. Nažalost, ova slika je nepromenjena i danas i ako se u ovom selu obeležava veliki verski praznik Sveta Petka.

Stiče se utisak da našoj nemarnosti i bahatosti nema kraja. Bilo da su noćni huligani ili neoprezan vozač prevrnuli kontejner, nedopustivo je da nikog nije briga ko je to učinio, a još više da on ne bude podignut i vraćen u prvobitno stanje.

Neosporna je činjenica da je postavljanje kontejnera u seoskim sredinama smanjilo broj divljih deponija, ali je i istina da su kontejneri, naročito vikendom, na meti neodgovornih građana. Za sada takvi incidenti uglavnom prolaze nekažnjeno, a jedini gubitnici su sami građani koji su putem Fonda za zaštitu životne sredine finansirali njihovu nabavku. Ovi kontejneri su često i prepuni, pa neki od građana postavljaju pitanje da li su na selu pogodniji metalni od plastičnih kontejnera i da li je neko izvršio analizu otpada koji se stvara u ruralnim sredinama, pre nego što je odlučeno o kupovini posuda. Za sada nama, kojima smeta neekološko ponašanje pojedinaca, ostaje samo da apelujemo na druge da se odgovornije ponašaju prema imovini koja svima nama služi.

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − three =