контејнер

Викенд-вандали на делу: коме сметају контејнери?

Да је викенд време када најчешће страдају канте за смеће потврђује и недавни догађај у селу Трњане на раскрсници према Јаковљу. У понедељак ујутру пролазнике је дочекала ружна слика, преврнути контејнер који је био препун смећа и око њега разбацано ђубре. Нажалост, ова слика је непромењена и данас и ако се у овом селу обележава велики верски празник Света Петка.

Стиче се утисак да нашој немарности и бахатости нема краја. Било да су ноћни хулигани или неопрезан возач преврнули контејнер, недопустиво је да никог није брига ко је то учинио, а још више да он не буде подигнут и враћен у првобитно стање.

Неоспорна је чињеница да је постављање контејнера у сеоским срединама смањило број дивљих депонија, али је и истина да су контејнери, нарочито викендом, на мети неодговорних грађана. За сада такви инциденти углавном пролазе некажњено, а једини губитници су сами грађани који су путем Фонда за заштиту животне средине финансирали њихову набавку. Ови контејнери су често и препуни, па неки од грађана постављају питање да ли су на селу погоднији метални од пластичних контејнера и да ли је неко извршио анализу отпада који се ствара у руралним срединама, пре него што је одлучено о куповини посуда. За сада нама, којима смета нееколошко понашање појединаца, остаје само да апелујемо на друге да се одговорније понашају према имовини која свима нама служи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =