Aleksinački hor „Pevnica“ najbolji u Bugarskoj

Prof. dr Marina Gavrilović

U Pomorju, bugarskom gradiću na Crnom moru, od 6. do 10. juna održan je 15. Međunarodni festival  pravoslavne muzike pod nazivom „Sveta Bogorodica – Dostojno jest“. U konkurenciji horova iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Bugarske, Makedonije i Srbije Mešoviti hor „Pevnica“ iz Aleksinca, pored diploma i zahvalnica, osvojio je i dve prestižne nagrade. Jednu za stručno dirigovanje i dostojno predstavljanje hora na festivalu, a drugu je osvojila dirigentkinja prof. dr Marina Gavrilović kao najbolji solista za izvođenje kompozicije „Dostojno jest“ bugarskog autora Nikole Zlatarskog.

-To je bio veliki izazov za mene i ta nagrada mi je posebno draga zbog toga što sam prvi put izvodila to staro bugarsko pojanje. Veoma je bitno da se to izvede stilski i bez intonativnih i artikulacijskih grešaka. Ja sam u tome uspela iako nigde nisam mogla da čujem tu pesmu jer ne postoji nijedan snimak – kaže dr Marina Gavrilović.

Osim u takmičarskom delu koji se odvijao u crkvi Presvete Bogorodice, aleksinački pevači su zablistali i na nastupu ispred crkve u večernjim časovima.

– Izvodili smo naše izvorne narodne pesme u aranžmanu mog kolege i oca Jovice Gavrilovića na koga sam jako ponosna jer je ostavio veliki umetnički pečat. Ovaj svojevrsni omaž aleksinačkom kompozitoru i aranžeru veoma se dopao i publici koja je prepoznala lepotu naših izvornih pesama. Pevali smo posle ruskog hora i moram da kažem, makar zvučalo i pristrasno, da smo ostavili bolji utisak od Rusa, a to potvrđuju i aplauzi koje smo dobijali nakon svake pesme – ponosno navodi Marina i napominje da su se ovim velikim uspehom na najbolji način odužili lokalnoj samoupravi ali i Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom Irineju na materijalnoj pomoći i blagoslovu.

Hor „Pevnica“ postoji tek godinu dana i radi u sklopu istoimenog udruženja koje je osnovano 2005. godine. U horu pevaju pevači sa dugogodišnjim pevačkim iskustvom ali i nove, mlade snage. Marina je veoma ponosna na sve njih  i poziva zainteresovane sugrađane da se pridruže „Pevnici“ koju očekuju nova putovanja, nastupi i, naravno, još nagrada.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 7 =