Priprema praznika u punom jeku

Nakon Nove godine, sada nam predstoji proslava Badnjeg dana i Božića. Prema tradiciji, bogata trpeza je sastavni deo praznovanja Badnjeg dana i Božića, a svi oni koji još nisu stigli da kupe potrebne namirnice mogu da se prepuste ponudi aleksinačke Zelene pijace. Kako je badnji dan poslednji dan Božićnog posta, suvo i sveže voće je nezaobilazni deo posnog obeda. To je najverovatnije i razlog zašto za suvim šljivama, orasima i smokvama vlada veliko interesovanje kupaca.

Na pijaci se suve šljive mogu pazariti po ceni od 250 do 350 dinara u zavisnosti da li su sa košticom ili bez, dok za kilogram očišćenih oraha treba izdvojiti 500-650 dinara. Orah u ljusci košta od 100 do 120 dinara, a za kilogram suvih smokvi treba platiti oko 200 dinara. Jabuke koštaju od 50 do 100 dinara, cena mandarina je od 150 do 170. Cena pečenke je od 50 do 60 dinara za kilogram.

Međutim, i pored solidne ponude, prodavci na pijaci nisu baš zadovoljni pazarom, jer je i ove godine primetan manji broj kupaca. Ipak, velike su gužve u marketima i piljarama gde je ponuda slična, a cene nešto više.

Ponuda oko pijace od danas je bogatija i za jedan novi artikl, a ono što je primetno, jeste da je ponuda badnjaka mnogo manja nego minulih godina. Ko god ne može da ode van grada, badnjak može nabaviti po ceni od 50 do 250 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana. Božićna pšenica košta 100, a rukohvat slame 50 dinara. Naravno, pojedine božićne ikebane dostižu cenu i do 1000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + six =