Судећи по данашњој понуди паприке на алексиначкој Зеленој пијаци све је мање времена за љубитеље ајвара који нису већ припремили овај деликатес за зиму. Пажњу нам је привукла тезга на којој је било квалитетних плодова овог поврћа код продавца из Доњег Адровца који је нудио килограм домаће алексиначке паприке за 150 динара. На тезги је било и ситнијих и неквалитенијих плодова чија се цена кретала од 80 динара за килограм па навише.

За разлику од паприке, по речима једног од продавача на пијаци и нашег сарадника Раце Динића, понуда куписа, који се највише тражи, је била добра, а цена се креће око 50 динара.

− Купус се највише тражи бели и шарани, и цена му је од 30 до 50 динара. Паприка, тражи се и она, али паприци је време већ прошло. Највише се пазари паприка суботом, иначе, цена је од 80 до 150, што се тиче лично ајварке, па и туршијара је ту. Што се тиче осталих производа, карфиол је од 100 до 150 динара, љуте папричице, оне ситне, оне су до 400 динара, краставац ситан, што се ставља у тегле, он је од 300 до 400 динара, зелени парадајз је 150, плави парадајз је 100 , а кромпир је 100 динара. Што се тиче парадајза он је од 150 до 200 динара, црни лук и шаргарепа су по 100 динара – каже Динић уз напомену да су цене негде, као и прошле године, наводећи да је ајварка лане у ово време била око 170 динара за килограм.
Наш саговорник је био иза тезге где је у понуди био орах, казавши шеретски да без „ораси нема ни укусних колача и торти”. Наравно, зато треба издвојити одређену суму новца, зависно од квалитета робе.

− Ево, код мене су 1300 динара, то је екстра роба, прва класа, имао сам робу и по 1000 динара, по 800 динара – објашњава Динић.
Данас је дан био пријатан , сунчан, тако да одлазак на пијацу и сусрет са продавцима је био више од обичне куповине.
