Na „Izađi mi na tegluˮ zadruga koja pravi ajvar za Nemce

Na manifestaciji „Izađi mi na tegluˮ, održanoj juče u Aleksincu, među deset takmičarskih ekipa bila je i Zemljoradnička zadruga „Srećan rodˮ iz Donjeg Ljubeša. Osim što su osvojili treće mesto i bronzanu medalju ovaj tim je interesantan i po tome što pravi organski ajvar koji se plasira na nemačko tržište.

Po rečima Bratislava Disića, iz ove zadruge, potrošačima u Nemačkoj se u sezoni isporuči 10.000 tegli moravskog ajvara u pakovanju od 340 grama. To je količina koja se upotrebi za jedan obrok i zato se u teglici nađe ta gramaža ovog srpskog brenda. Disić kaže da je ajvar pripremljen u Donjem Ljubešu tražen od kupaca i u ponudi je firme osnovane u Nemačkoj, koju vodi njegova bratanica koja tamo i živi. Osim ajvara zadruga izvozi i paletu drugih proizvoda.

‒ Dvadesetpet proizvoda plasiramo tamo. Cilj nam je prodaja zdrave hrane. Ajvar od naših paprika i isključivo iz naše bašte. Od njive do trpeze. Prodajemo onda seme koprive, sokove od koprive, med i orahe, crvene orahe, sok od drenjine, jabukovo sirće od divljih jabuka i drugo ‒ pojašnjava Disić.

Naš sagovornik kaže još da im je u planu i prodaja robe u Švajcarskoj i pokušavaju da plasiraju oko 10.000 jedinica u kojima je spakovano 13 vrsta proizvoda. Naravno i tu će favorit biti ajvar od organske paprike proizvedene kraj Južne Morave, za koju je potrebno dosta ručnog, fizičkog rada.

‒ Proizvodimo zdrave paprike bez prskanja, samo kopanje, prskanje koprivom, sodom bikarbonom. Znači, nikako veštačko đubrivo. Samo stajnjak, samo motika. Bez pesticida i bez veštačkog đubriva. To je zdrava hrana, zdrava hrana ne može drugačije ‒ dodaje naš sagovornik.

Većinu ovih proizvoda u pakovanjima sa nazivima na nemačkom jeziku juče smo mogli videti na izložbenom štandu i za sada se oni ne mogu kupiti na našem tržištu. Možda će se za neku godinu ova situacija promeniti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − 2 =