Manja ponuda, a veća potražnja nego lane

Sve intenzivniji miris pečenih paprika koji dopire iz mnogih dvorišta nagoveštava da se bliži kraj septembra i da je sada pravo vreme za spremanje zimnice. Mnoge domaćice uveliko kuvaju ajvar, a neke će pored toga spremiti i razne đakonije koje će na policama čekati početak zime i prvi sneg.

Međutim, iako su tezge Zelene pijace u Aleksincu prividno prepune kvalitetne paprike za ajvar, ono što skreće pažnju jeste činjenica da je minulih godina bilo mnogo više prodavaca ovog povrća. Da je interesovanje veliko za pripremanje zimnice, ali i da je paprike sve manje u ponudi potvrdio nam je i redovni prodavac na aleksinačkoj pijaci Raca Dinić, koji nema svoju proizvodnju, ali ima veliku ponudu.

−Ja verujem da će samo do subote da bude paprika, možde će posle da bude još nešto, ali to će biti loša roba. Definitivno ajvarke i paprike za turšiju nema u ponudi. Ja idem 150 kilometara okolo, znam sve kvantaške pijace i nema robe − procenjuje Dinić.

Ono što kupce pored slabe ponude pogađa jeste i cena paprike ajvarke koja se kreće od 100 do 120 dinara po kilogramu, dok ona za turšiju može da se nađe i za 80-90 dinara. Ovako visoke, skoro duple cene nego prošle godine, ne umanjuju pazar prodavaca, pa pojedini prodaju i po 40 kutija ajvarke za nepuna dva sata.

Prodavce je ove godine iznenadila i starosna dob kupaca. Do ove godine su pretežno stariji kupovala papriku, ali ove se sve više mladih odlučuje da sprema zimnicu na tradicionalan način po starim receptima svojih mama i baka.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − three =