Jelo iz crepulje: Posne punjene suve paprike

Poljoprivredno-socijalna zadruga „Ražanjkeˮ je juče imala još jednu aktivnost koja ne samo da pomaže članicama već doprinosi očuvanju tradicije i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Iako se radi o gastronomskim i ekonomskim aktivnostima, ipak je očuvanje i aktuelizovanje spremanja jela sa ovog područja i sa namirnicama proizvedenim na ovdašnjim poljima u ražanjskoj crepulji značajnije od dnevnih događaja. Još kada se ti recepti zabeleže i objave na srpskom i engleskom jeziku onda će oni biti dostupni i budućim generacijama.

Jedno od tih jela koje beleži agilna direktorka „Ražanjkeˮ Milica Milovanović su i posne suve punjene paprike iz crepulje koje su za mnoge pravi delikates. Domaćica koja je pripremila ovo jelo Bisera Radisavljević iz Poslona je uložila veliki trud i izdvojila dosta vremena da ovo jelo bude čarobno kao što izgleda na fotografijama koje je zabeležio Đorđe Ognjanović.

Za pripremu ovog posnog jela u crepulji treba dosta strpljenja. Sve se radi polako i krčka na umerenoj temperaturi, odnosno na tihoj vatri. Dok se polako ražanjska crepulja zagreva, na tihoj vatri, domaćica priprema sastojke koje čine jelo. Korak po korak, sve na tihoj vatri. Naravno ceo recept će biti publikovan u izdanju koje će obuhvatiti desetak jela iz ražanjskog kraja.

Sve ove aktivnosti se realizuju u okviru Projekta „Jake ženeˮ, koji ima za cilj jačanje ekonomskog položaja žena u ruralnim sredinama, starijih od 45 godina, a koji je finansijski podržan od Agencije za razvoj i saradnju vlade Švajcarske, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Opštine Ražanj.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + 10 =