pšenica

Усеви добри, не журити са прихраном

Усеви озиме сетве тренутно се налазе у фази од три листа до фазе бокорења, у зависности од времена сетве. Усеви, како пшенице, тако и јечма, су у добром кондиционом стању упркос овим високим температурама, тврде стручњаци из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш, који су у протеклих неколико дана обилазили алексиначка поља.

Ове високе температуре погодују развоју биљних болести, па су на терену, овом приликом, регистровали присуство мрежне пегавости на усевима јечма, док су на пшеници видљиви симптоми сиве пегавости. Рђе и пепелнице жита нису приметили. Како су болести регистроване у малом проценту и спорадично, за сада неме потребе за хемијским мерама заштите, сматрају стручњаци из ПССС Ниш.

Међутим, ако се настави овако топло време без падавина и у наредном периоду, највероватније ће дођи до већег развоја болести и појаве штеточина, а такође ће доћи и до исушивања земљишта, што ће утицати на будући род. Препорука произвођачима је да често обилазе усеве и прате промене како би се правовремено реаговало на болести.

Још један савет стручњака је да се не жури са прихраном, односно применом азота, јер он подстиче активност биљака и може доћи до смањења отпорности, ако у наредном периоду наступе ниске температуре.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − eleven =