viva harmonica

Србија велесила у области хармонике

Концертом за хармонику и клавир вечерас у 19 сати у великој сали Дома културе почиње други Међународни фестивал „Вива хармоника”. Како звучи спој ова два инструмента показаће нам Миодраг Ђорђевић, професор хармонике на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и пијанисткиња Сања Луковац, доцент на истом факултету. Биографије ово двоје младих уметника красе бројне награде и наступи на међународним и домаћим такмичењима.

‒ Биће ово најбољи могући увод у такмичарски део фестивала, који ће се у суботу и недељу одржати у Алексиначкој гимназији – каже директор ОМШ „Владимир Ђорђевић”, Марко Јеленић и додаје да ће у Алексинац доћи осамдесетак такмичара, ученика основних и средњих музичких школа и студената основних и мастер студија.

У алексиначкој музичкој школи истичу да су овај фестивал покренули са идејом да се младима још више приближи музика хармонике и допринесе популаризацији овог инструмента. Ако се узму у обзир добри резултати које наши хармоникаши постижу на међународним такмичењима, Србија је, према речима Јеленића, велесила у овој области.

Наступ солиста и камерних ансамбала оцењиваће трочлани жири у саставу Миљан Бјелетић са Факултета уметности у Нишу, Радомир Томић са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и Предраг Јанковић са Музичке академије са Цетиња.

Након другог дана такмичења, у недељу 18. марта биће додељене награде, пехари и дипломе најуспешнијим учесницима, а на завршном концерту наступиће победници из свих категорија.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + eighteen =