vakcina

Почела вакцинација против грипа

И у алексиначком Дому здравља ове недеље почела је вакцинација против грипа. Овој установи Торлак је, као и осталим домовима здравља широм земље, испоручио вакцину VAXIGRIP француског произвођача SANOFI PASTEUR, коју су набавили Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање.

Вакцинација против грипа обављаће се сваког радног дана од 8 до 13 сати на првом спрату Дома здравља у ординацији 18, наводи се у саопштењу установе. Додаје се да је вакцина бесплатна, а грађани који плаћају партиципацију плаћају је и за вакцину.

Најуочљивији симптоми грипа су повишена температура, главобоља, општа малаксалост, болови у мишићима и зглобовима, гребање у грлу и кашаљ, док се код деце могу јавити и мучнина, повраћање или дијареја. Ови симптоми израженији су код хроничних болесника, па лекари препоручују да се одазову вакцинацији како би избегли компликације. Приликом вакцинисања, хронични болесници треба да доставе и документацију о својој болести, стоји у саопштењу Дома здравља.

Стручњаци саветују и да се за превенцију од грипа редовно проветравају просторије, да се узима храна богата витаминима, избегавају хладноћа и замарање и додају да је за вакцинацију октобар најподеснији месец.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − one =