Manifest

ОТИС на „фестивалу свих фестивала”

У Београду, на Калемегдану, од петка до недеље одржан је „Београдски манифест”, највећи регионални породични фестивал манифестација и дестинација.

Manifest Међу више од 60 општина из Србије, на овој туристичкој манифестацији учествовали су и представници Општинске организације за туризам и спорт из Алексинца. Под геслом „Мисли добро, па ће добро и бити”, они су заинтересованим посетиоцима представили неколико манифестација и туристичких дестинација по којима је Алексинац препознатљив. Пре свега, ради се о приредби „На Морави воденица стара”, која има традицију дужу од пола века, а ту су и Књижевни сусрети „Гордана Брајовић”, Међународна смотра читалаштва „Читалићи”, Фестивал првоизведених представа ПИП, Алексиначки летњи фестивал АЛЕФ, Културно лето, Спортско лето, затим „Дани јагоде” у Гредетину, Сабор паприкара у Рутевцу и такмичење у кувању качамака „Качамакијада” у Моравском Бујмиру.

Када је реч о туристичким дестинацијама, посетиоци су се интересовали за храм Свете Тројице у Горњем Адровцу, познатом по томе што је подигнут на месту погибије пуковника Рајевског кога је Лав Николајевич Толстој овековечио у роману „Ана Карењина” кроз лик грофа Вронског, затим за средњевековни манастир Свети Стефан у Липовцу, Делиград, Шуматовац и остала места која сведоче о бурној ратној историји овог краја.

Manifest

Према проценама организатора, овај својеврстан „фестивал свих фестивала” за три дана посетило је око сто хиљада људи. Осим општина из Србије, на „Београдском манифесту” су се представили и гости из региона: Црна Гора, Словенија и Република Српска која је ове године била партнер фестивала.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + nineteen =