Нова ера алексиначког биоскопа

Биоскоп Центра за културу и уметност, већ више од пола века култно место за алексиначке филмофиле, један је од ретких у Србији који ни у оним тешким економским годинама није престајао са радом, нити је иједног тренутка своју кино дворану издавао за обављање других делатности. Када су пројекције филмова на 35-милиметарској целулоидној траци отишле у историју, Центар за културу је веома брзо, у сарадњи са београдским кућама које су опремљене савременом приказивачком техником, својим гледаоцима пружио могућност гледања филмова у 3Д техници.

Од пре неколико дана алексиначки кинематограф почео је да исписује нове странице историје. Приказивање „покретних слика“ у мрачној сали Дома културе неће више зависити од мобилних 3Д биоскопџија.

– На крају једне веома успешне године за нашу установу добили смо дуго очекивани пројектор за приказивање филмова у 2Д техници и сада ћемо моћи да приказујемо филмове које будемо откупили од дистрибутерских кућа, невезано за термине које смо добијали од трећих лица. Сада ћемо филмове приказивати и на терену, не мислим само на сеоска подручја, већ и на Дом за старе, школе, удружења, једноставно, бићемо доступни свима онима који нису у могућности да дођу до Дома културе – каже директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин.

За старе кинопројекторе наћи ће се кутак у холу Дома културе да подсећају на времена када су филмови били једина забава, када је живот био и лепши, и лагоднији. Они су доказ богате историје филмског живота, потврда однеговане филмске публике у Алексинцу и представљају не само музејско, већ и културолошко благо.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − twelve =