Nesrećna kafina

„Nesrećna Kafina” otvorila prvi ZIPO Fest

Predstava „Nesrećna Kafina” u koprodukciji Centra za kulturu Valjevo i Šabačkog pozorišta, sinoć je otvorila „Zimski pozorišni festival za decu” u Aleksincu, prvi ovakvog tipa na jugu Srbije.
Pre početka predstave prisutnima se u ime organizatora festivala, „Teatra 91”, obratila direktorka Milena Rašić rekavši da se Aleksinac na ovaj način pridružuje gradovima koji imaju slične festivale, zahvalivši se na razumevanju generalnom pokrovitelju Opštini Aleksinac.

Milena Rašić i Branko Popović
Direktorka „Teatra 91″ Milena Rašić i reditelj Branko Popović

Glumačka ekipa Valjevskog pozorišta u osnivanju i njihovih kolega iz Šapca je na jedan slikovit i zanimljiv, a u mnogim momentima i moderan način, najmlađim Aleksinčanima, dočarala deo bogatog stvaralaštva Jovana Jovanovića Zmaja. Angelina Lukić u ulozi dobre vile Radmile, Maja Lukić kao princeza Kafina, Branko Antonić kao kralj, Uglješa Spasojević kao dvorska luda i Strahinja Barović u ulozi razbojnika oduševili su prisutnu publiku koja je skoro do poslednjeg mesta ispunila salu Doma kulture. Pokazatelj tog uspešnog nastupa je dugotrajni aplauz na kraju predstave, koju su glumci upriličili svadbenim kolom.

‒ Imali smo prilike da vidimo prvo dramsko delo napisano za decu kod Srba, namerno kažem kod Srba, ne kažem u Srbiji, zato što je naš čika Jova Zmaj rođen u austrijskoj carevini. Zaista je to jedna retkost i malo je naroda uopšte u ovim našim krajevima, kako se to sad popularno kaže, koji mogu da se pohvale da iz tog vremena imaju dramu napisanu namenski za decu. Mi čika Jovu Zmaja, naravno, znamo kao liričara srpskog romantizma i kao izuzetnog pisca za decu, a najviše ga znamo po dve lepe zbirke pesama ‘Đulići’ i ‘Đulići uveoci’. Prva govori o lepoti života, dok je druga, napisana nakon nekih njegovih tragičnih događaja koji su se dešavali u porodici kada je ostao bez dece, malo sumornija priča, ali je izuzetno dobro i nadahnuto napisano delo – rekao je uvodničar na tribini održanoj nakon predstave, reditelj i profesor na ovdašnjoj Visokoj školi za vaspitače Branko Popović.

Maja Lukić
Maja Lukić, glumica večeri

Stručni žiri je glumcem večeri proglasio Maju Lukić, koja je u svom obraćanju prisutnima napomenula značaj ovakvih predstava za očuvanje bogatstva našeg jezika.

‒ Jezik koji je u stihu, a koji priča te neke priče koje su i prihvatljive i potpuno jasne deci, a opet nisu toliko uprošćene da imaju početak, sredinu i kraj, treba da bude što više zastupljen. Današnji pisci i dramaturzi ne treba da se plaše tog stila pisanja, već treba da rade na njemu jer kroz takve tekstove su najviše korišćeni arhaični izrazi. Kroz takvu vrstu književnosti se neguje i čuva jezik – istakla je glumica večeri.

Večeras će na sceni Doma kulture biti izvedena druga takmičarska predstava „Zimskog pozorišnog festivala za decu”, „Alisa u zemlji čuda”. Glumci Narodnog pozorišta Pirot izvešće čuvenu bajku Luisa Kerola u režiji Davida Alića sa početkom od 19 sati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − thirteen =