Ivana somborsko pozorište

Ivana V. Jovanović – Maestralna uloga „Maestra”

Ivana somborsko pozorište
Foto: Hadži Miodrag Miladinović

Ceremonijal majstor, vremenska spona, smrt, savest i alter ego čuvenog somborskog slikara Milana Konjovića, sve je to kroz jedan lik maestralno iznela na sceni glumica somborskog pozorišta Ivana V. Jovanović, što je publika u Aleksincu pozdravila ovacijama, a žiri VI Festivala prvoizvedenih predstava nagradom za najbolju žensku ulogu. Komad „Maestro”, inspirisan likom i stvaralaštvom istaknutog srpskog slikara XX veka, bio je jedan od šest takmičarskih predstava izvedenih na aleksinačkoj sceni, a mlada glumica kaže da je ovo ujedno i prva nagrada s obzirom da na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, gde je najpre bio u konkurenciji, komadi nisu nagrađivani.

Ivani, pak, ovo nije prva nagrada. Prvakinja drame Narodnog pozorišta u Somboru nagrađivana je na Festivalu u Zrenjaninu, Užicu, Vršcu, „Borinim Danima” u Vranju, „Danima komedije” u Jagodini, „Sterijinom pozorju”… To su samo neke od nagrada tokom Ivanine dvadesetogodišnje profesionalne karijere. Rođena je u Jagodini, Fakultet dramskih umetnosti završila je u Novom Sadu, a danas živi i radi u Somboru. Neposredno pred svečanu dodelu nagrada u Aleksincu, u prostorijama Doma omladine, iskoristili smo priliku da razgovaramo sa najboljom glumicom Festivala PIP. Početak ceremonije samo što nije počeo, a ona je, ne gledajući u sat, smireno i kroz osmeh odgovarala na naša pitanja.

Konkurencija je bila jaka. Tu su bile Anica Dobra, Mirjana Karanović i druga velika imena iz glumačkog sveta. Pobediti u takvoj konkurenciji nije nimalo lako. Da li ste očekivali ovu nagradu? 

Nisam očekivala. Trudila sam se da odigramo predstavu najbolje što možemo. To je uvek meni i glumačkoj ekipi mog pozorišta zadatak, da u datom trenutku odigramo najbolje što možemo. E sad dalje je sve u rukama žirija i publike. Ali vrlo mi je drago što sam ponovo ovde. Da, dobre su predstave bile u igri, tim pre sam baš zadovoljna nagradom.

Vi ste, čini se, svojom pojavom i svojom igrom na neki način nosili ovu predstavu i doprineli da se ona primi kod publike na jedan topao i dobar način, što nije bilo lako posle nekih predstava koje smo gledali, u režiji Kokana Mladenovića ili gde je autor teksta Dušan Kovačević. 

Najpre bih se svima zahvalila, prijem je bio više nego topao posle predstave i mnogo sam srećna što ovaj mali grad ima jednu finu, dostojanstvenu, negovanu pozorišnu publiku, s obzirom da, nemojte pogrešno da me shvatite, nema profesionalno pozorište. Mislim da deo uspeha moje uloge ide i piscu (Milivoju Mlađenoviću, prim. aut), a pre svega reditelju (Milanu Neškoviću, prim. aut). Zato što je reditelj prosto zamislio da sam ja taj tzv. Master of ceremonies, odnosno neka sila, neki nadrealni element koji se tu dogodi i bude simbol i života i smrti. Tako da mislim da je rediteljska zamisao bila da taj moj lik izvuče u prvi plan.

Ceo intervju možete pročitati u novogodišnjem broju „Novosti juga”:

https://alpress.rs/files/NovostiJuga.pdf

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 9 =