Za novorođenčad od sedam do osam miliona dinara

Opština Aleksinac za podsticaj nataliteta na godišnjem nivou izdvoji između sedam i osam miliona dinara iz budžeta, a svako novorođeno dete od lokalne samouprave dobije jednokratnu pomoć od 20 hiljada dinara. Po rečima zamenika predsednika opštine Čedomira Rakića, trenutno su ta sredstva nedovoljna, ali su znatno viša u odnosu na raniji period, a u buduće će se težiti tome da godišnja izdvajanja budu još veća.

Čedomir Rakić
Čedomir Rakić

‒ Mi smo taj iznos uvećavali iz godine u godinu. Nažalost, ovo je treća godina u kojoj je iznos ustaljen na 20 hiljada dinara, ali moram da napomenem da smo do 2012. godine kada su izdvajanja bila pet hiljada dinara, pa deset, sada došli do dvostruko i četvorostruko veće cifre. To svakako nije dovoljno za roditelje, ali jeste jedan vid pažnje opštine i dokaz da lokalna samouprava misli na svoje najmlađe sugrađane. Naša ideja je da narednih godina pokušamo da, ako budžet dozvoli, taj iznos i povećamo – istakao je Rakić. 

Ovo je treća godina i kako opština Aleksinac izdvaja dva miliona za vantelesnu oplodnju, odnosno po 250 hiljada dinara za svaki par.

‒ Na moju žalost ta sredstva se utroše svake godine, što znači da veliki broj parova ima problem sa sterilitetom. Dešava se da promenimo uslove i da dajemo mogućnost i starijim bračnim parovima što je dobro jer smatram da svi treba da imaju jednaka prava. Mislim da je naša skupštinska odluka za dodelu te vrste pomoći i najliberalnija. Krenuli smo i da dajemo sredstva za drugi pokušaj vantelesne oplodnje, mnogo ranije nego što je država donela odluku da finansira treći pokušaj – istakao je Rakić.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 13 =