Данас је Савиндан

Принц који се одрекао овоземаљског блага и посветио монашком животу – истинита прича, која асоцира на једну личност, а која је за друштво данашњице, рекло би се, могућа само у бајкама. Растко Немањић био је раритет и за своје време. Уместо материјалног његов животни пут био је посут духовним вредностима, а посебно га прослављамо као утемељивача православља у Србији.

‒ Када је изабран за првог српског архиепископа дошао је у Србију и основао независну српску цркву, а стварањем српске цркве утемељила се и српска држава. Посветио се, пре свега, просветитељству нашег народа, отварао је школе, болнице и многим обичајима нашег народа, дао је један хришћански смисао. То су обичаји који су нам остали од старих Словена, он их је охристовио и ти обичаји дан-данас владају у нашем народу ‒подсећа вероучиељ Алексиначке гимназије Милан Живановић.

Иако је Стефан Немања, Савин отац, најпре био крштен у римокатоличкој цркви, целокупна династија Немањића касније је дала велики допринос утврђивању православља у Срба, подизањем бројних задужбина и обновом Хиландара, једне од највећих српских светиња која се налази на грчком полуострву Халкидики.

‒ Основао је и првих седам епархија на територији данашње Србије, Црне Горе и Босне, пре свега, са циљем да се православље штити са Запада, односно од римокатолика. Његов отац, Стефан Немања, саградио је прву цркву Светог Николе у Куршумлији, а и његова мајка је била монахиња у цркви Пресвете Богородице у Куршумлији. Поред тога, Стефан Немања је саградио манастир Студеницу, који се назива мајком српске цркве и тамо су мошти светог Симеона, светог Стефана и мајке Анастасије – додаје Живановић.

Sveti Sava
Проглас да се Свети Сава прославља као школска слава први је дао Кнез Михаило Обреновић 1841. године.

‒ Прославу Светог Саве имамо све до 1946. године, када се и званично укида. Више се није славио у школама, све до деведесетих година, када се поново обнавља прослава Светог Саве у нашим школама. Значај свега тога види се у томе што свака школа слави Светог Саву као свог заштитника. Ово је велики дан за наш народ јер је он учинио много, заиста – закључује наш саговорник.

Након свете литургије у храмовима, свих 14 школа са територије алексиначке општине резањем колача и приредбом ђака данас су уприличили овај велики празник српског школства.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − sixteen =