Град „пожњео“ јечам

Невреме и град који је падао јуче поподне у атарима појединих села наше општине направио је штету пре свега на стрним житима и кукурузу. Према речима стручњака из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш, кукуруз је биљка која се брзо регенерише ако није дошло до ломљења стабла услед невремена.

– Листови кукуруза се налазе у фази интензивног пораста и њихово цепање ће сигурно у некој мањој мери утицати на будући принос, али наше искуство показује да се ове биљке врло брзо опораве од града и наставе са својим растом и развићем – мишљења је саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш Саша Станковић. Он додаје да на простору где је било јачег ветра током невремена заостао јечем неће имати потребе да се жање, јер је штета стопостотна, а велики је растур и пшенице која је у фази зрелости.

Проблем је настао и на парцелама где је град оштетио повртарске биљке и винограде, па би паприку и парадајз требало испрскати неким фунгицидом, односно средством на бази бакра, да би се заштитиле и дезинфиковале ране настале од града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =