agencija

Боља комуникација за добробит пацијената

Лоша комуникација здравствених установа присутна је у целој земљи, а рад на решавању овог проблема започео је у Нишавском округу и то на иницијативу Алексинца. Неслагање које алексиначке здравствене установе имају са Клиничким центром у Нишу предочене су Агенцији за акредитацију здравствених установа, која је крајем прошле недеље у Нишу организовала састанак свих директора здравствених установа у округу.

‒ Највећи проблем који смо имали и имамо још увек је предуго задржавање екипе хитне помоћи у КЦ Ниш, јер им тамошњи лекари не дозвољавају да напусте КЦ Ниш, док код пацијента кога су довезли не обаве све дијагностичке процедуре. То некад траје и неколико сати, а за то време територија општине Алексинац није покривена теренском екипом хитне помоћи, јер имамо само једну теренску екипу, сходно броју запослених опредељених за нас од стране Министарства здравља – наводи се на сајту Дома здравља у Алексинцу и додаје да са директором Клиничког центра имају одличну сарадњу, али да то није случај са осталим радницима ове установе.

Како би се превазишли овакви случајеви, због којих највише трпе пацијенти, у Нишу је формирано радно тело којим ће председавати др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу. Потпредседници новоформираног тела су Владан Ћосић, заменик директора КЦ Ниш и Мирјана Живковић, директорка Клинике за неурологију КЦ Ниш. Овај орган радиће на изради заједничких процедура и успостављању боље сарадње здравствених установа.

‒ Процедуре би онда биле обавезујуће, а не би зависиле од било ког појединца – наводи се даље у саопштењу и додаје да ће резултати рада овог и наредних састанака бити модел који ће моћи да се примени у целој земљи.

Састанку су присуствовали и директор Агенције Владимир Арсеновић и шеф Одељења Агенције за акредитацију и квалитет Владо Давковски. Поред алексиначких директора, др Родољуба Живадиновића и др Горана Видића, на овом скупу нашли су се и директори здравствених установа из Ниша, Пирота, Лесковца, Прокупља, Врања, Сврљига, Мерошине, Дољевца, Гаџиног Хана и Житорађе.

Чланови радног тела, како се наводи, ангажовани су волонтерски, а овакав начин решавања проблема у здравству подржала је и начелница Нишавског управног округа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =