Preduzeće za puteve

Javne službe spremnije za vremenske nepogode

Službe koje se bave zimskim održavanjem lokalnih puteva na teritoriji opštine Aleksinac i ostala javna preduzeća spremnije nego prošle godine dočekuju period kada su moguće obilnije snežne padavine ‒ zaključak je jutrošnje sednice Štaba za vanredne situacije, nastao nakon analize činjenica da je nekoliko aleksinačkih javnih preduzeća u svom voznom parku nabavilo veći broj odgovarajućih mašina. Na štabu je konstatovano i da su za početak obezbeđene dovoljne količine soli i rizle.
Kiše koje trenutno padaju ne ugrožavaju bezbednost građana i imovine. U štabu za vanredne situacije kažu da za sada nadležne službe ne upozoravaju na opasnost, zato što za sutra najavljuju prestanak padavina.

Prema podacima iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda u Nišu, u protekla 24 sata više padavina je bilo u podjastrebačkom delu naše opštine, pa je tako u Gredetinu zabeleženo 25,9 litara kiše po metru kvadratnom. Kada je reč o podbukovičkom delu, u Mozgovu je izmereno 18,2, a u Subotincu 23,7 litara kiše. Nakon jutrošnjih merenja u Rsovcu je zabeleženo 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Prema prognozi, danas se očekuju veće količine padavina koje će usloviti povećanje vodostaja na rekama i drugim vodotokovima ali, kako kažu nadležni, neće doći do izlivanja, jer su dosadašnji nivoi bili ispod prosečnih za ovo doba godine zbog predhodne suše.

Regres za djubrivo
Stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš smatraju da su trenutne kiše izuzetno dobre, kako za već posejane jesenje useve, tako i za obradu zemljišta i setvu na terenima gde to nije bilo moguće zbog manjka vlage. Prema njihovim procenama, pre kiše je posejano oko 40% planiranih površina i uprkos bojazni poljoprivrednika, da će zbog suše doći do predvojenog nicanja strnih žita, sadašnja vlaga usloviće ravnomerno klijanje semena. Nakon ovih obilnih padavina biće dosta vlage u zemljištu, tako da nema potrebe koristiti redukovanu obradu pre setve, savetuju stručnjaci i napominju da je najavljen topao novembar, pa samim tim ne treba žuriti sa nastavkom setve i pripremom zemljišta za prolećne kulture.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =