Slavica Đukić Dejanović

Đukić Dejanović: Mere države malo korisne bez želje za rađanjem

Rađanje najpre treba da bude motivisano željom za proširenje porodice i dobijanje potomstva, a takozvana podsticajna sredstva koje država i lokalne samouprave izdvajaju treba samo da pomognu u njenoj realizaciji, zaključak je i roditelja i zvaničnika koji su se danas sastali u Aleksincu.

Aleksinačke majke, koje su u prvom tromesečju ove godine dobile prinovu, pozdravila je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je istakla da je finansijska pomoć samo jedna od mera, ali da postoje i one nefinansijske, koje se moraju unaprediti.

Slavica Đukić Dejanović
Ministarka Slavica Đukić Dejanović

‒ Svrha tih finansijskih mera je da podstaknu, ali tu su, pre svega i uslovi za zapošljavanje mladih ljudi, zatim mnogo više znanja o reproduktivnom zdravlju, rano otkrivanje dijagnoza koje, nažalost, nekada lišavaju ljude roditeljske pozicije. To su sve neke mere gde jedinica lokalne samouprave može i treba da radi još više, ne samo vaša, nego i uopšte. Uverena sam, pošto sam razgovarala sa predsednikom opštine, da je raspoloženje rukovodstva Aleksinca na takvom nivou da će zaista ove naše nacionalne i lokalne mere sinergično delovati. Na kraju, iz komunikacije sa mamama sa kojima sam danas pričala vidim jedan entuzijazam i jednu pronatalitetnu ženu – rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka Đukić Dejanović je istakla da se zbog prevelikog opterećenja svakodnevnim aktivnostima, žene teško odlučuju na majčinstvo.

‒ Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje imaju potpuno obezbeđenu egzistenciju u životnom dobu od 30 do 33 godine, jedan značajan period se ne usuđuju da postanu mame. Na pitanje zbog čega, rekle su da nemaju dovoljno poverenja u partnera, porodicu i državu. I mi moramo raditi na svim tim karikama, moramo uključivati i tate u vaspitanje dece i podršku majkama u njihovom odgoju. Moramo podizati nivo te neke opšte kulture da je roditeljstvo zajednička i obaveza i radost. I država je na kraju krenula sa ovim nacionalnim programom koji je i finansijski i nefinansijski, ali ako ne dođe želja do svakog čoveka da popravimo ovu situaciju mere države mogu biti malo korisne ‒ rekla je ministarka.

Iris
Iris Milanović

Da ljubav prema deci treba da bude glavni motiv rađanja, saglasna je i naša sugrađanka Iris Milanović iz Katuna, jedna od 82 mame koje su u prva tri meseca ove godine dobile prinovu.

 

‒ U suštini suprug i ja smo uvek znali da ćemo imati više dece, pošto smo i on i ja jedinci. Pomoć koju država daje koristi svakoj majci da nešto dodatno mesečno priušti, ali ako žena ima volju ona će i bez tih podsticajnih mera rađati – kaže tridesetjednogodišnja Iris, koja je sa svojim suprugom ove godine dobila treće dete.

Sa njima se složila i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, rekavši da ni ona nije bila stambeno obezbeđena, niti je imala stalno zaposlenje kada je rodila troje dece, te da ne treba čekati sve uslove jer godine brzo prođu.

Dragana Sotirovski

Današnja poseta ministarke Slavice Đukić Dejanović Aleksincu završena je uručivanjem srebrnjaka sa likom Bogorodice i grbom Republike Srbije majkama sa teritorije aleksinačke opštine koje su dobile prinovu u prvom tromesečju ove godine. Inače, u ovom periodu, 82 majke na svet su donele 83 bebe.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =