Slavica Đukić Dejanović

Ђукић Дејановић: Мере државе мало корисне без жеље за рађањем

Рађање најпре треба да буде мотивисано жељом за проширење породице и добијање потомства, а такозвана подстицајна средства које држава и локалне самоуправе издвајају треба само да помогну у њеној реализацији, закључак је и родитеља и званичника који су се данас састали у Алексинцу.

Алексиначке мајке, које су у првом тромесечју ове године добиле принову, поздравила је министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, која је истакла да је финансијска помоћ само једна од мера, али да постоје и оне нефинансијске, које се морају унапредити.

Slavica Đukić Dejanović
Министарка Славица Ђукић Дејановић

‒ Сврха тих финансијских мера је да подстакну, али ту су, пре свега и услови за запошљавање младих људи, затим много више знања о репродуктивном здрављу, рано откривање дијагноза које, нажалост, некада лишавају људе родитељске позиције. То су све неке мере где јединица локалне самоуправе може и треба да ради још више, не само ваша, него и уопште. Уверена сам, пошто сам разговарала са председником општине, да је расположење руководства Алексинца на таквом нивоу да ће заиста ове наше националне и локалне мере синергично деловати. На крају, из комуникације са мамама са којима сам данас причала видим један ентузијазам и једну пронаталитетну жену – рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да се због превеликог оптерећења свакодневним активностима, жене тешко одлучују на мајчинство.

‒ Једно истраживање је показало да жене које имају потпуно обезбеђену егзистенцију у животном добу од 30 до 33 године, један значајан период се не усуђују да постану маме. На питање због чега, рекле су да немају довољно поверења у партнера, породицу и државу. И ми морамо радити на свим тим карикама, морамо укључивати и тате у васпитање деце и подршку мајкама у њиховом одгоју. Морамо подизати ниво те неке опште културе да је родитељство заједничка и обавеза и радост. И држава је на крају кренула са овим националним програмом који је и финансијски и нефинансијски, али ако не дође жеља до сваког човека да поправимо ову ситуацију мере државе могу бити мало корисне ‒ рекла је министарка.

Iris
Ирис Милановић

Да љубав према деци треба да буде главни мотив рађања, сагласна је и наша суграђанка Ирис Милановић из Катуна, једна од 82 маме које су у прва три месеца ове године добиле принову.

 

‒ У суштини супруг и ја смо увек знали да ћемо имати више деце, пошто смо и он и ја јединци. Помоћ коју држава даје користи свакој мајци да нешто додатно месечно приушти, али ако жена има вољу она ће и без тих подстицајних мера рађати – каже тридесетједногодишња Ирис, која је са својим супругом ове године добила треће дете.

Са њима се сложила и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, рекавши да ни она није била стамбено обезбеђена, нити је имала стално запослење када је родила троје деце, те да не треба чекати све услове јер године брзо прођу.

Драгана Сотировски

Данашња посета министарке Славице Ђукић Дејановић Алексинцу завршена је уручивањем сребрњака са ликом Богородице и грбом Републике Србије мајкама са територије алексиначке општине које су добиле принову у првом тромесечју ове године. Иначе, у овом периоду, 82 мајке на свет су донеле 83 бебе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =