Ljubomir Saramandić

Đačke ekskurzije zaobilaze Krf

U organizaciji Biblioteke „Vuk Karadžić” i Centra za kulturu i umetnost, sinoć je u Domu omladine održano predavanje pod nazivom „Hodočašće na Krf”. O ovoj temi govorio je Ljubomir Saramandić, kustos muzeja „Srpska kuća” na Krfu, koji skoro dve decenije posetiocima govori o golgoti Srba, koji su davne 1916. godine pešice prešli Albaniju i iskrcali se na ostrvo. Ljubomir Saramandić

Rečenica koja je verovatno najčešće citirana, izgovorena je davne 1918. godine, dakle pre jednog veka, od strane tadašnjeg srpskog mitropolita Dimitrija, da će Krf jednog dana biti srpski Jerusalim, svojevrsno zborište novih srećnih generacija zahvalnih srpskih potomaka. Najveće zadovoljstvo posla koji obavljam jeste moje subjektivno uverenje da je ova rečenica posle jednog veka postala realnost. U poslednje skoro dve decenije broj posetilaca se gotovo udesetostručio. Posetom „Srpskoj kući”, ostrvu Vidu i drugim spomenicima i svetinjama na Krfu, gotovo svaki srpski turista postaje i neka vrsta hodočasnika ‒ naglašava Saramandić, ali i navodi da se od 2009. godine, nažalost, broj školskih ekskurzija drastično smanjio. Prošle godine bilo ih je tek nekoliko, a ostali đaci su, verovatno privučeni nekim novim destinacijama, krenuli put zapadne i srednje Evrope.

Ljubomir Saramandić

Ljubomir Saramandić je do sada napisao tri knjige „Tamo daleko”, „Hodočašće na Krf” i „Sve je ovde legenda”. Uz to, učestvovao je i kao stručni konsultant i saradnik na scenarijima u nekoliko filmskih projekata („Gde cveta limun žut”, „U početku beše reč”, „Plava grobnica”).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 1 =