Šumatovac, Gornji Adrovac, Deligrad

U nedelju 26. avgusta biće obeležena 142. godišnjica najveće pobede srpske vojske u Prvom srpsko-turskom ratu. Obeležavanje će početi Svetom liturgijom u crkvi Svetog Nikole u Aleksincu u 8 sati. Pomen palim srpskim vojnicima počeće u 10 sati i 30 minuta kod spomen krsta na Šumatovcu, a 15 minuta kasnije uslediće polaganje venaca na spomen obeležje.

U čast srpskih junaka koji su predvođeni ruskim generalom Černjajevim izvojevali pobedu nad višestruko nadmoćnijom turskom vojskom, biće izveden i prigodan kulturno-umetnički program.

Ove godine navršava se i 142. godišnjica Boja na Gornjem Adrovcu koja će biti obeležena u nedelju 2. septembra, dok će počast srpskim ustanicima, koji su pre 212 godina u Boju na Deligradu odneli veliku pobedu nad Turcima u Prvom srpskom ustanku, biti odata u utorak, 4. septembra u porti crkve Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu.

Centar za kulturu i umetnost je organizator svih kulturno-umetničkih programa u kojima će učestvovati Aleksinačka gimnazija, horovi „Šumatovac” i „Pevnica”, Književni klub „Velimir Rajić“, „Teatar 91” i Omladinski hor CKU.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + 13 =