Dušan Matejić

„Šizofrenija” na sceni

Šta se dešava kad jedan mali, nevažni čovek, razočaran i unesrećen poveruje da je velik, važan i najvažniji? Kako se iz svog imaginarnog sveta u kome je sve lepo, stiže do duboke lične tragedije? Odgovore na ova pitanja daje monodrama „Dnevnik jednog ludaka” koju će sutra (sreda, 21. februar) pred aleksinačkom publikom odigrati niški glumac Dušan Matejić.

Ova monodrama je nastala po istoimenoj pripovetki Nikolaja Vasiljeviča Gogolja objavljenoj 1834. godine i, prema nekim podacima, prvom tekstu u književnosti koji obrađuje motiv šizofrenije. U ovoj postavci, koja je bila njegov završni master rad, Dušan Matejić vrhunskom glumačkom veštinom otkriva sve slojeve ovog Gogoljevog dela i kroz psihološko-groteskni prikaz ludila, publici priređuje uzbudljivu pozorišnu avanturu.

Dušan Matejić je televizijskoj publici poznat po ulogama u serijama „Sinđelići”, „Sumnjiva lica” i „Komšije”, a igrao je i u filmovima „Vrati se Zone” i „Bon voyage”. Prošle godine na festivalu „Dani Zorana Radmilovića” za ulogu Čičikova u Gogoljevim „Mrtvim dušama”, Matejić je nagrađen „Zoranovim brkom”. Sa šestog Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu (2016) poneo je nagradu „Dušan Duka Jovanović”, kao najbolji mladi glumac, za ulogu avangardnog umetnika Danila Harmsa u komadu „Gde je nestao Harms?” niškog Narodnog pozorišta.

„Dnevnik jednog ludaka” počinje u 20 časova, a cena ulaznice je 250 dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 5 =